Soorten pijn

Pijn is een veelvoorkomend probleem, zowel bij het ontstaan van de dwarslaesie als gedurende het leven. Pijn kan erg veranderen over de tijd; bij sommigen verdwijnt het na een tijd, terwijl het bij anderen juist later ontstaat.

Er zijn drie soorten pijn:

  • Spier- en gewrichtgerelateerde pijn, zoals schouderpijn door het rijden in een rolstoel.
  • Pijn aan inwendige organen, denk aan maag, darmen en blaas.
  • Deze pijn ontstaat door schade aan de zenuwen. De pijn kan voorkomen op het niveau van de dwarslaesie, maar ook erboven of eronder.

Er kan ook sprake zijn van een combinatie van verschillende soorten pijn.

Behandeling van pijn

Het team van De Hoogstraat kijkt tijdens de revalidatie op twee manieren naar pijn:

  • Symptomen bestrijden
  • Leren omgaan met pijn

Samen met het team maakt u een behandelplan. U wordt door verschillende zorgverleners geholpen die nauw met elkaar samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan een ergotherapeut, fysiotherapeut, arts, verpleegkundige en psycholoog. Met uw revalidatiearts bespreekt u het gebruik van medicatie. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar, afhankelijk van het type pijn. Naast het bestrijden van pijnsymptomen hebben we programma’s die gericht zijn op het leren omgaan met pijn.

Trainingen en cursussen in De Hoogstraat

In De Hoogstraat bieden we verschillende trainingen en cursussen om het omgaan met de pijn te verbeteren:

Nazorg en controle

Het komt vaak voor dat op lange termijn nieuwe vragen of klachten ontstaan. Bij elke nieuwe vraag of klacht als gevolg van de dwarslaesie, kunt u terecht bij de nazorgpoli.