Ik heb een dwarslaesie

Je hebt een dwarslaesie omdat je bijvoorbeeld een ongeluk hebt gehad. Dit is natuurlijk erg heftig en moeilijk. Daarom helpen wij je om te gaan met de beperkingen die je nu hebt. En kijken we samen naar de mogelijkheden die bij je passen. Ook wanneer je al langer een dwarslaesie hebt, kan De Hoogstraat je helpen bij nieuwe vragen of problemen.

Wat is een dwarslaesie?

Je hebt een dwarslaesie omdat je waarschijnlijk een ongeluk of infectie hebt gehad. Hierdoor is je ruggenmerg beschadigd. Door deze beschadiging kunnen je hersenen niet goed of geen contact meer maken met je zenuwen, spieren of organen in een bepaald gebied. Hierdoor ben je (gedeeltelijk) verlamd. Als je (gedeeltelijk) verlamd bent, kan je je spieren niet meer (goed) gebruiken. Soms heb je geen gevoel meer in een deel van je lichaam en kan je problemen hebben met naar de wc gaan. Of je een hoge of lage dwarslaesie hangt af van de plek van de beschadiging en de plek vanaf waar in je lichaam je problemen hebt.

Mijn behandeling

De Hoogstraat is gespecialiseerd in het behandelen van jouw dwarslaesie. Als je vanuit het ziekenhuis komt, verblijf je eerst een tijd in De Hoogstraat. We oefenen veel tijdens deze klinische opname, zodat je uiteindelijk weer naar huis kunt. We leren je om zoveel mogelijk zelf te kunnen doen, ondanks de beperkingen die je hebt. Dit doe je door zoveel mogelijk gewone dingen te doen, denk aan tanden poetsen. Ook oefen je met rijden in je rolstoel. Wanneer je weer naar huis kan, kom je nog af en toe naar De Hoogstraat om verder te oefenen.

Langskomen met nieuwe vragen

Als je al langer een dwarslaesie hebt, kan je met nieuwe vragen ook bij ons terecht. Zo kunnen we jou bijvoorbeeld tijdens een poliklinische behandeling helpen met vragen over bijvoorbeeld zitten of naar de wc gaan.

Hoe lang duurt mijn behandeling?

Hoe lang je bij De Hoogstraat verblijft hangt af van je situatie. Gemiddeld is dit acht tot twaalf weken. Wanneer je voor een poliklinische behandeling komt, hangt de behandelduur af van de vragen die je hebt.

Wie gaan mij behandelen?

Bij De Hoogstraat Revalidatie is het belangrijk dat jij verder komt. Het behandelteam helpt je daarbij. Jouw behandelteam kan bestaan uit: een verpleegkundige, pedagogisch hulpverlener, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog, orthopedagoog, maatschappelijk werk, creatief therapeut en bewegingsagoog. Het behandelteam werkt multidisciplinair. Dit houdt in dat de revalidatiearts en alle andere behandelaren met elkaar afstemmen en overleggen om jou verder te helpen. Daarnaast stemmen zij af met jou en eventueel ook met jouw ouders en docenten.

Familie en vrienden

We houden rekening met jouw omgeving en betrekken hen, in overleg met jou, zoveel mogelijk bij de revalidatie. Je ouder(s), broers en zussen mogen af en toe mee doen met de behandeling en kunnen natuurlijk op bezoek komen. Ook je vrienden mogen op bezoek komen.