Ik heb een (multi)trauma

In het ziekenhuis belanden na een ernstig ongeluk is erg heftig. Bij De Hoogstraat helpen we je om (deels) van je (multi)trauma te herstellen. Als je niet helemaal beter wordt, helpen we je hiermee om gaan en kijken we naar nieuwe mogelijkheden.

Wat is een (multi)trauma?

Je hebt een (multi)trauma omdat je een ernstig ongeluk hebt gehad. Omdat je op meerdere plekken gewond bent geraakt, noemen we het een (multi)trauma. Niet iedereen met een (multi)trauma heeft hetzelfde. Het kan zijn dat je meerdere lichaamsdelen hebt gebroken of niet meer hebt. Ook kan je last hebben van je spieren, zenuwen en organen. Het komt ook voor dat je door het ongeluk hersenletsel hebt. Sommige verwondingen zijn tijdelijk, maar het kan ook zijn dat het blijvend is.

Mijn behandeling

De Hoogstraat kan je helpen wanneer je kans hebt om weer helemaal te herstellen, maar ook wanneer je niet volledig herstelt. Wanneer je niet volledig herstelt, helpen we je om zoveel mogelijk dingen zelf te kunnen doen. Hierbij oefenen we dagelijkse dingen, zoals tanden poetsen, maar helpen we je ook met het accepteren van je lichaam. Ook school en sporten kunnen onderwerpen zijn die we in de behandeling bespreken en oefenen. Als je blijvende beperkingen hebt, kijken we of een hulpmiddel of prothese voor jou geschikt is.

Hoe lang duurt mijn behandeling?

Hoe lang je bij De Hoogstraat verblijft, hangt af van het letsel dat je hebt. Als je weer naar huis kan, kom je vaak nog een paar keer per week om verder te oefenen. Als er dichter bij huis een optie is, kijken we samen jou en je ouders of je hier je behandeling kan afmaken. Natuurlijk mag je altijd terugkomen als je nieuwe vragen hebt.

Wie gaan mij behandelen?

Het behandelteam helpt je om verder te herstellen. Dit team kan bestaan uit: een verpleegkundige, pedagogisch hulpverlener, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog, orthopedagoog, maatschappelijk werk, creatief therapeut en bewegingsagoog. Het behandelteam werkt multidisciplinair. Dit houdt in dat de revalidatiearts en alle andere behandelaren met elkaar afstemmen en overleggen om jou verder te helpen. Daarnaast stemmen zij af met jou en eventueel ook met jouw ouder(s)/verzorger(s) en docent(en) van jouw school.

Familie en vrienden

We houden rekening met jouw omgeving en betrekken hen, in overleg met jou, zoveel mogelijk bij de revalidatie. Je ouder(s), broers en zussen mogen mee doen met de behandeling en kunnen natuurlijk op bezoek komen. Ook je vrienden mogen op bezoek komen.