Ik heb Cerebrale Parese (CP)

Als je Cerebrale Parese hebt, kan je bijvoorbeeld problemen hebben met lopen, sporten of naar school gaan. De behandelaars en artsen van De Hoogstraat kunnen antwoord geven op je vragen en helpen om te gaan met de blijvende beperkingen.

Wat is Cerebrale Parese (CP)?

Als je Cerebrale Parese (CP) hebt, heb je sinds je geboorte een beschadiging aan je hersenen. Dit kan komen doordat je tijdens of na je geboorte een infectie of zuurstofgebrek hebt gehad. Het kan zijn dat je door deze hersenverlamming spasticiteit of epilepsie hebt of moeite hebt om mee te komen met vrienden en klasgenoten.

Mijn behandeling

Omdat CP chronisch (blijvend) is, kunnen we je niet genezen. Maar we kunnen je wel helpen om zoveel mogelijk dingen zelfstandig te doen. Je kan hierbij denken aan een muziek instrument bespelen of meedoen aan een teamsport. Eventueel kunnen we een hulpmiddel voor je maken om je hierbij te helpen. Wanneer je niet naar een gewone school kan, kan je naar De Kleine Prins Utrecht. Je krijgt hier les in alle schoolvakken en krijgt revalidatiebehandeling op school.

Hoe lang duurt mijn behandeling?

Hoe lang jouw behandeling precies duurt, hangt af van je vragen en situatie. Vaak is een poliklinische behandeling voldoende. Dit betekent dat je voor een bepaalde periode één keer per week of één keer per twee weken bij De Hoogstraat langskomt. Omdat je je hele leven CP hebt, kom je op bepaalde momenten vaker bij De Hoogstraat terug wanneer je nieuwe vragen hebt over bijvoorbeeld school, seks of werken.

Wie gaan mij behandelen?

Bij De Hoogstraat Revalidatie is het belangrijk dat jij verder komt. Het behandelteam helpt je daarbij. Jouw behandelteam kan bestaan uit: een ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist, maatschappelijk werker, muziektherapeut en orthopedagoog. Het behandelteam werkt multidisciplinair. Dit houdt in dat de revalidatiearts en alle andere behandelaren met elkaar afstemmen en overleggen om jou verder te helpen. Daarnaast stemmen zij af met jou en eventueel ook met jouw ouders en docenten.

Familie en vrienden

We houden rekening met jouw omgeving en betrekken hen, in overleg met jou, zoveel mogelijk bij de revalidatie. Je ouder(s), broers en zussen mogen af en toe mee doen met de behandeling en kunnen natuurlijk altijd op bezoek komen. Ook je vrienden mogen op bezoek komen.

Meer informatie

Downloads

Flyer Cerebrale parese
PDF - 615.17 KB
Flyer Gangbeeldanalyse
PDF - 466.05 KB