Als je revalidatie nodig hebt, kan dat op verschillende manieren. Wanneer het nodig is, verblijf je tijdelijk in De Hoogstraat om te revalideren. We noemen dit een klinische opname. Als je poliklinisch wordt behandeld, kom je één of meerdere keren voor je behandeling naar De Hoogstraat. Als je leerling bent op School of College Ariane de Ranitz Utrecht en je revalidatie nodig hebt, dan krijg je de behandeling op school.

Klinische revalidatie

Je verblijft tijdelijk in De Hoogstraat als je verpleegkundige zorg of intensieve behandeling nodig hebt. Tijdens deze periode word je behandeld door een team van artsen, verpleegkundigen en behandelaars. Zij zijn expert op het gebied van jouw diagnose of aandoening. Je ouder(s), vrienden en familie kunnen op bezoek komen en mogen, als het mogelijk is, altijd met je meedoen tijdens de therapie.

Alles is revalidatie

Activiteiten uit het dagelijks leven leer je weer op te pakken, zoals lopen, aankleden of met het openbaar vervoer te reizen. Ook gaan we samen aan de slag om je activiteiten op een dag goed in te plannen. Therapie is niet alleen hard trainen maar ook in de ochtend, onder begeleiding van een verpleegkundige, zelf uit bed komen en douchen. Ook zijn er activiteiten die je samen met andere jongeren doet, zoals een spel in de huiskamer, koken of gamen. Tijdens deze activiteiten werk je ook gelijk aan je doelen. In de periode dat je bij ons opgenomen bent zijn er mogelijkheden om ook je schoolwerk weer op te pakken. Daarover leggen we meer uit bij school en revalidatie. De andere jongeren verblijven net als jij in De Hoogstraat en revalideren omdat ze bijvoorbeeld hersenletsel, een spierzieke, een dwarslaesie of chronische pijn hebben.

Behandelduur

Hoe lang je in De Hoogstraat verblijft, hangt af van jouw diagnose. Zodra het kan, ga je in het weekend naar huis. Als je klaar bent met de klinische revalidatie, word je meestal nog een periode poliklinisch behandeld.

Poliklinische revalidatie

Het is niet altijd nodig om voor revalidatie in De Hoogstraat te verblijven. Als je poliklinisch wordt behandeld, kom je één of meerdere keren voor behandeling naar De Hoogstraat. Als je minder dan drie dagen per week naar De Hoogstraat komt, ga je, in principe gewoon naar je eigen school. Als je vier of vijf dagen per week moet revalideren, zijn er mogelijkheden op de Hoogstraat om school te combineren met revalidatie.

Als je in De Hoogstraat wordt behandeld, zijn er mogelijkheden om je schoolwerk op te pakken. Je volgt dan onderwijs met leeftijdsgenoten die ook in De Hoogstraat verblijven. Docenten helpen je met de lesstof en het huiswerk om te voorkomen dat je een achterstand oploopt. Meer informatie over school en revalidatie.

We werken binnen De Hoogstraat gezinsgericht. Dit houdt in dat je ouders tijdens en na de revalidatie een belangrijke rol spelen. We betrekken je ouders door regelmatig samen met jou en hen te overleggen. Ook zijn zij aanwezig bij de teambesprekingen. Hier wordt samen met jou onder andere besproken hoe het gaat met jouw herstel. Je ouders lopen ook een dag met je mee. Zo krijgen zij een beeld van wat je hebt geleerd. Als je ouders tussentijds vragen hebben, kunnen zij altijd contact opnemen met jouw behandelaars. Ook is het voor ons belangrijk om te kijken naar hoe het met je broers en zusjes gaat en zijn er misschien andere familieleden of bekenden die erg bij jou betrokken zijn. Voor alle mensen om jou heen is het een hele spannende tijd en ook hen willen wij helpen hier goed doorheen te komen.

Contact met je familie en vrienden tijdens de opname is erg belangrijk. Als je een eigen laptop of tablet meeneemt, kan je gebruik maken van draadloos internet. Je mag gewoon je eigen mobiele telefoon meenemen naar De Hoogstraat. We vragen je om bij het gebruik ervan wel rekening te houden met anderen. Je broers, zussen, vrienden en vriendinnen zijn welkom om een dag met je mee te lopen. We willen dit wel graag in overleg met jou plannen zodat wij tijd kunnen maken om hen ook uitleg te geven.

Je ouders zijn altijd welkom op de afdeling. We overleggen graag over de aanwezigheid van je ouders, zodat we weten wanneer zij er zijn en dat zij weten wanneer jij op school zit of revalidatie hebt. Omdat het revalidatieprogramma overdag veel tijd kost, hebben we graag dat het overige bezoek ’s avonds komt tussen 18.00 uur en 21.00 uur. In overleg met de verpleegkundigen of de pedagogisch hulpverleners is het mogelijk om afspraken te maken over bezoek overdag van bijvoorbeeld klasgenoten, opa’s en oma’s, broers en zussen. In het weekend is het bezoek de hele dag welkom.

Je verblijft waarschijnlijk op een tweepersoonskamer. De éénpersoonskamers gebruiken we voor hele kleine kinderen of jongeren die nog erg ziek zijn. Bij de kamerindeling houden we rekening met jouw leeftijd en die van je kamergenoot. Je hebt een eigen bed, kastje en kluisje op je kamer. Je mag je kamer gezelliger maken met bijvoorbeeld foto’s, kaarten of knuffels. Ook heb je een eigen badkamer die je eventueel deelt met je kamergenoot. In de huiskamer is altijd een pedagogisch hulpverlener aanwezig en kan je ook met andere kinderen een spelletje doen of gamen.

Een nieuwe levensfase kan veel veranderingen met zich mee brengen. Het is logisch dat je hier vragen over hebt. Bijvoorbeeld: hoe kan ik naar mijn nieuwe school reizen of in hoeverre kan ik voltijd studeren? We kunnen je helpen bij het maken van de keuze en bijvoorbeeld het aanvragen van voorzieningen.

Het is niet altijd nodig om voor revalidatie in De Hoogstraat te verblijven. Als je poliklinisch wordt behandeld, kom je één of meerdere keren voor behandeling naar De Hoogstraat. Als je minder dan drie dagen per week naar De Hoogstraat komt, ga je in principe gewoon naar je eigen school. Als je vier of vijf dagen per week moet revalideren, zijn er mogelijkheden op De Hoogstraat om school te combineren met revalidatie.

Natuurlijk staat de behandeling centraal. In de tijd dat je geen behandeling hebt, kan je zelf iets doen. Je kan bijvoorbeeld tv kijken in de huiskamer, een spelletje doen met andere jongeren of gewoon gezellig kletsen. Ook oefenen we regelmatig buiten de deur door bijvoorbeeld naar de supermarkt te gaan, een boswandeling te maken of met het OV de stad in te gaan. In het weekend wordt er geen therapie ingepland. Als het kan, mag je in het weekend naar huis. Wanneer dit nog niet kan, helpen de verpleegkundigen je om tijdens het weekend verder te oefenen.

Jouw dag ziet er ongeveer zo uit:

08.00-9.30 Je gaat ontbijten in de huiskamer

09.00-12.15 Je hebt behandeling, school of rust uit (dit verschilt)

10.00-10.15 Een koffie/theepauze in de huiskamer

12.15-13.00 Lunchtijd! Je luncht met warm eten in de huiskamer

13.00-17.00 Je hebt behandeling, school of rust uit (dit verschilt)

15.00-15.15 Een koffie/theepauze in de huiskamer

17.15-18.00 Avondeten met een broodmaaltijd in de huiskamer

Hieronder vind je een lijstje met handige spullen om mee te nemen. Deze mag je natuurlijk zelf verder aanvullen.

 • Je ID-kaart/paspoort/rijbewijs/vreemdelingendocument
 • Je verzekeringsbewijs
 • Eventueel je medicijnen en medicatieoverzicht
 • Kleding (voor overdag en makkelijke (sport)kleding voor tijdens de therapie)
 • Sneakers of andere stevige schoenen
 • Ondergoed, pyjama en een badjas
 • Toiletspullen
 • Slippers voor tijdens het douchen en zwemmen
 • Zwemkleding
 • Een wekker
 • Je telefoon en oplader (je mag hem gewoon gebruiken, behalve tijdens je therapie en het eten)
 • Een leuk boek of tijdschrift
 • Koptelefoon/oortjes
 • Iets voor op het prikbord om je kamer gezellig te maken
 • Je mag je eigen dekbedovertrek mee nemen als je dat wilt

De Hoogstraat is niet aansprakelijk voor diefstal, dus laat zo veel mogelijk je waardevolle spullen thuis.

De leeftijd van de kinderen en jongeren op de afdeling varieert van 0-20 jaar. De redenen van het verblijf zijn heel verschillend: er verblijven kinderen en jongeren na een ongeluk, na een operatie of omdat intensieve behandeling nodig is. Dit zijn bijvoorbeeld kinderen en jongeren met een dwarslaesie, hersenletsel, een amputatie, botbreuken, een spierziekte, chronische pijn of chronische vermoeidheid. Behalve de kinderen en jongeren die zijn opgenomen (ongeveer zestien), kom je op de afdeling ook veel kinderen en jongeren tegen die poliklinisch worden behandeld. Omdat er in Nederland een beperkt aantal revalidatiecentra is dat kinderen en jongeren opneemt, komen er ook kinderen en jongeren uit andere delen van het land bij ons.