Mijn been is geamputeerd

Door een ongeluk of een andere oorzaak is (een deel van) je been geamputeerd. Bij De Hoogstraat helpen we je tijdens de revalidatie om te gaan met de beperkingen. Bij lopen, fietsen of andere dagelijkse dingen kan het zijn dat je een hulpmiddel of aanpassing nodig hebt, zoals een prothese. Ook met sporten of het accepteren van je nieuwe lichaam kunnen wij je verder helpen.

Wat is een beenamputatie?

Voordat je gaat revalideren heb je een operatie ondergaan waarbij (een deel van) je been is geamputeerd. Dit kan gebeurd zijn door een ongeluk of omdat je een infectie of ziekte hebt gehad. Ook kan het voorkomen dat je been geamputeerd is omdat je een aanlegstoornis van je been hebt.

Mijn behandeling

Jouw behandeling is afhankelijk van jouw situatie en wat je wilt bereiken. Samen met de revalidatiearts stel je revalidatiedoelen op. Wil je bijvoorbeeld weer voetballen? Dan kan dat, afhankelijk van jouw situatie, een revalidatie doel zijn. Vaak heb je dan een prothese of ander hulpmiddel nodig. Samen met De Hoogstraat Orthopedietechniek kan er bijvoorbeeld gekeken worden welke prothese geschikt is. Ook is het mogelijk om aanvullende hulpmiddelen te laten maken bij De Hoogstraat Revalidatietechniek. De behandeling is ook bedoeld om je te helpen met allerlei vragen op het gebied van bijvoorbeeld school, seks of acceptatie van je lichaam.

Hoe lang duurt mijn behandeling?

Als je bij De Hoogstraat gaat revalideren, kan dat meestal via een korte, poliklinische behandeling. Dit houdt in dat je een aantal keer bij De Hoogstraat langskomt. Wanneer je verder weg woont of als je naast een beenamputatie nog meer letsel hebt, kan het voorkomen dat je klinisch komt revalideren. In dat geval verblijf je in De Hoogstraat.

Wie gaan mij behandelen?

Bij De Hoogstraat Revalidatie is het belangrijk dat jij verder komt. Het behandelteam helpt je daarbij. Jouw behandelteam kan bestaan uit: een fysiotherapeut, orthopedisch instrumentenmaker, revalidatietechnicus, ergotherapeut, maatschappelijk werker en orthopedagoog. Het behandelteam werkt multidisciplinair. Dit houdt in dat de revalidatiearts en alle andere behandelaren met elkaar afstemmen en overleggen om jou verder te helpen. Daarnaast stemmen zij af met jou en eventueel ook met jouw ouders en docenten.

Familie en vrienden

We houden rekening met jouw omgeving en betrekken hen, in overleg met jou, zoveel mogelijk bij de revalidatie. Je ouder(s), broers en zussen mogen af en toe mee doen met de behandeling en kunnen natuurlijk altijd op bezoek komen. Ook je vrienden mogen op bezoek komen.

Meer informatie

  • De Hoogstraat Orthopedietechniek
    Toonaangevende orthopedische instrumentenmakerij voor beenprothesen, armprothesen en orthesen voor kinderen, jongeren en volwassenen.
  • MovingKids
    Een initiatief van De Hoogstraat Orthopedietechniek en De Hoogstraat Revalidatie. Ons grootste doel is elk kind de vrijheid geven om lekker te bewegen, te spelen en te sporten, ook met een (verlengings)prothese.