Heeft u of uw naaste afasie als gevolg van hersenletsel, zoals een beroerte? Moeite met spreken, begrijpen van gesproken taal, of non-verbale communicatie kunnen dan knelpunten zijn die u ervaart.

Behandeladvies op maat

Afasie is voor iedereen anders. De behoefte aan ondersteuning in het dagelijks leven en de behoefte aan behandeling verschilt eveneens. Bij het afasieteam van De Hoogstraat kunt u terecht voor deskundig advies en zorgvuldige (aanvullende) diagnostiek waarbij meerdere disciplines betrokken zijn. Op basis daarvan geven we u een behandeladvies op maat.

Verwijzing

U kunt terecht bij het afasieteam met een verwijzing van uw huisarts of specialist. Ook als u onder behandeling bent bij een instelling of praktijk van buiten De Hoogstraat kunt u bij ons terecht.

Downloads

Project Communicare

De Hoogstraat neemt deel aan het project CommuniCare van het lectoraat Logopedie van de Hogeschool Utrecht. Doel van dit project is om de communicatie tussen zorgprofessionals, personen met afasie en hun naasten te optimaliseren.

Goede communicatie is essentieel om gedeelde besluitvorming tussen professional en cliënt te kunnen laten plaatsvinden binnen de zorg. Mensen met afasie na een beroerte hebben problemen met taal, waardoor de communicatie vaak spaak loopt.

Het krijgen van afasie is niet alleen een ingrijpende gebeurtenis voor de persoon zelf, maar ook voor de naaste.

Uit onderzoek naar de wensen en behoeften van naasten van personen met afasie blijkt dat naasten met name behoefte hebben aan informatie: onder andere over wat afasie is, de impact op het dagelijks leven, wat te verwachten van de zorg, het voeren van gesprekken (met zorgverleners) en zelfzorg.

Als antwoord op deze vraag is er, als resultaat van CommuniCare, een digitaal informatiepunt ontwikkeld, met korte video’s over verschillende onderwerpen rondom afasie en met praktische tips en adviezen voor de communicatie met personen met afasie.

Naar het digitaal informatiepunt voor naasten van mensen met afasie van CommuniCare.