Wanneer uw kind met een open ruggetje geboren is, ervaart hij of zij al snel problemen met lopen, zitten of andere dagelijkse handelingen. De Hoogstraat Revalidatie biedt een multidisciplinaire behandelaanpak bij spina bifida, waarbij er gekeken wordt naar de levensfase en persoonlijke situatie van uw kind. Wij leren hem of haar om te gaan met de blijvende beperkingen.

Wat is spina bifida?

Spina bifida is ook wel bekend als open rug of gespleten wervelkolom. Spina bifida ontstaat bij de geboorte. De wervels zijn niet goed ontwikkeld en gespleten in plaats van gesloten. Een veelvoorkomend gevolg hiervan is dat de huid niet gesloten is op deze plaats. Hierdoor zijn bepaalde onderdelen van de rug van uw kind niet goed beschermd en beschadigd. Een open rug heeft gevolgen zoals verlamming van de spieren onder de beschadiging. Ook gevoelloosheid en een verstoorde werking van blaas en darmen zijn veel voorkomende gevolgen.

Behandeling spina bifida

De revalidatie behandeling gebeurt zo veel mogelijk spelenderwijs, aansluitend op de leeftijds- en ontwikkelingsfase van uw kind. Tijdens de behandeling wordt uw kind geholpen bij dagelijkse activiteiten, zoals persoonlijke verzorging, maar ook onderwerpen als onderwijs, sport en sociale interactie met leeftijdsgenoten komen aan bod. Wanneer het nodig is, kijken wij samen met Orthopedietechniek en Revalidatietechniek welke aanpassingen uw kind verder kunnen helpen.

Behandelduur spina bifida

In de meeste gevallen komt uw kind bij De Hoogstraat revalideren via een korte, poliklinische behandeling. Wanneer uw kind een zware operatie heeft ondergaan, kan een klinische opname van een aantal weken voorkomen.

Behandelteam

De Hoogstraat werkt met een multidisciplinair behandelteam onder leiding van de revalidatiearts. Het behandelteam van uw kind kan bestaan uit: een verpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut, sporttherapeut, maatschappelijk werk, psycholoog en orthopedagoog.

Gezin en naasten

De behandeling van uw kind gebeurt gezinsgericht. Het gezin en andere naasten worden actief betrokken bij de gesprekken en therapie. Ook organiseren wij voor u en andere familieleden informatiebijeenkomsten.

Zorg na de revalidatie

Wanneer uw kind de revalidatie behandeling heeft afgerond, kan het zijn dat er nieuwe vragen ontstaan, bijvoorbeeld wanneer uw kind aan een nieuwe onderwijsfase of sport begint. Door middel van een kortdurende poliklinische behandeling kunnen nieuwe zorgvragen behandeld worden. Ook biedt De Hoogstraat periodieke check-ups aan met de revalidatiearts.