Een dwarslaesie is een chronische aandoening waarbij na het revalideren opnieuw hulpvragen kunnen ontstaan. Is dit bij u het geval, dan kunt u terecht bij de nazorgpoli van De Hoogstraat.

Wat is de nazorgpoli?

Het komt vaak voor dat op lange termijn nieuwe klachten ontstaan of dat klachten verergeren bij een dwarslaesie. Bij de nazorgpoli kunt u al uw vragen stellen. We inventariseren welke gevolgen van een dwarslaesie u ervaart en geven duidelijkheid over de oorzaak, de behandelmogelijkheden en het te verwachten herstel.

Wanneer ga ik naar de nazorgpoli?

De gevolgen van een dwarslaesie kunnen veel impact hebben op uw kwaliteit van leven. Voor elke klacht die u ervaart als gevolg van de dwarslaesie kunt u bij de nazorgpoli terecht.

Veel (oud-)revalidanten krijgen bijvoorbeeld te maken met secundaire stoornissen zoals problemen met de blaas, nieren, darmen, spasticiteit of seksualiteit. Concrete gevolgen kunnen zijn incontinentie, moeilijk kunnen plassen, verstopping, slecht of niet kunnen lopen of verminderde seksuele functie. Bovendien krijgt iedereen vroeg of laat te maken met ouderdomsklachten, hierbij kunnen problemen ontstaan bij bijvoorbeeld de transfers, hulpmiddelen en voorzieningen.

"Mevrouw H. (72 jaar) heeft al 30 jaar een dwarslaesie, hierdoor zit ze in een rolstoel. Ze was altijd zeer actief; fietste dagelijks met de handbike naar het werk, deed aan rolstoeltennis en was vrijwilliger bij de tennisvereniging van haar man en kinderen. Sinds enkele jaren heeft ze regelmatig schouderklachten waardoor ze wordt belemmerd. Bij controle op de nazorgpoli bleek zij haar transfers niet meer correct uit te voeren en is er gekozen voor een elektrisch ondersteunde handbike. Hierdoor zijn de schouderklachten verdwenen en kan mevrouw weer met een gerust hart tennissen."

Linda van Gelder, Revalidatiearts

Hoe gaat het in zijn werk?

U wordt op één middag gezien door de revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, verpleegkundige en maatschappelijk werkster. Zij brengen samen met u uw problemen in kaart, waarbij de nadruk ligt op verplaatsen, plassen, ontlasting en seksualiteit. Daarna bespreken zij eventuele (behandel)mogelijkheden met u.

Contact opnemen

Bent u in het verleden onder behandeling geweest in De Hoogstraat? Een verwijzing van uw huisarts is dan niet nodig, u kunt direct bellen voor een afspraak. Bent u elders voor uw dwarslaesie onder behandeling geweest, dan is een verwijzing van uw huisarts of een medisch specialist nodig.