Behandeling bij spina bifida

Hoewel u al sinds uw geboorte te maken heeft met de gevolgen van spina bifida, kan het zijn dat u nieuwe vragen heeft of andere beperkingen ervaart. De Hoogstraat Revalidatie biedt een multidisciplinaire, doelgerichte behandelaanpak om samen met u te bekijken wat we mogelijk kunnen maken.

Wat is spina bifida?

Spina bifida is ook wel bekend als open rug of gespleten wervelkolom. Spina bifida ontstaat bij de geboorte. De wervels zijn niet goed ontwikkeld en gespleten in plaats van gesloten. Een veelvoorkomend gevolg hiervan is dat de huid niet gesloten is op deze plaats. Hierdoor zijn bepaalde onderdelen van uw rug niet goed beschermd en beschadigd. Een open rug heeft ernstige gevolgen, zoals verlamming van de spieren onder de beschadiging. Ook gevoelloosheid en een verstoorde werking van blaas, darmen en geslachtsorganen zijn gevolgen die bij spina bifida horen.

Behandeling spina bifida

De Hoogstraat Revalidatie biedt een spina bifida spreekuur. U kunt hier bij de revalidatiearts terecht voor vragen omtrent het dagelijks leven. Ook vindt er een periodieke controle bij de uroloog plaats. Deze maakt een echo van uw blaas en nieren. Wanneer het nodig is, start uw revalidatiearts een kortdurende poliklinische behandeling. De behandeling kan bestaan uit vragen omtrent hulpmiddelen en zitproblematiek in uw rolstoel of decubitus.

Behandelduur spina bifida

Afhankelijk van uw situatie kunt een eenmalige adviesafspraak voor bijvoorbeeld een hulpmiddel krijgen. Het is ook mogelijk dat u enkele weken poliklinisch revalideert. Dit betekent dat u bijvoorbeeld voor een kortere periode voor een aantal behandelingen naar De Hoogstraat komt.

Behandelteam

De Hoogstraat werkt met een multidisciplinair behandelteam onder leiding van uw revalidatiearts. Uw behandelteam bestaat bijvoorbeeld uit een verpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut, sporttherapeut, psycholoog en maatschappelijk werker.

Uw naasten

De gevolgen van spina bifida hebben ook invloed op uw omgeving. Gezin, familie en andere betrokkenen spelen bij De Hoogstraat een onmisbare rol bij uw revalidatie. Daarom betrekken wij uw naasten bij gesprekken en bij de therapie. Daarnaast organiseert De Hoogstraat meeloopdagen en informatiebijeenkomsten.

Zorg na de revalidatie

Wanneer uw revalidatie behandeling is afgerond, biedt De Hoogstraat periodieke check- ups bij uw revalidatiearts aan. Wanneer u na de behandeling nieuwe vragen heeft, kunt u contact opnemen om deze te bespreken.