Elk jaar een echo van mijn nieren; jij toch zeker ook?!

Onze ervaringsdeskundige bij De Hoogstraat, Maruschka Postma-Vis, komt elk jaar naar het UMC Utrecht om op de polikliniek Urologie een echo van haar nieren en blaas te laten maken. Dit is erg belangrijk wanneer je een dwarslaesie hebt, zodat blaas- of nierstenen tijdig gesignaleerd worden en eventuele nierschade in een vroeg stadium wordt opgemerkt. Marushka vertelt hoe zo’n afspraak verloopt.

Ieder jaar sta ik braaf op de stoep bij het UMC Utrecht voor mijn jaarlijkse blaas- en nierecho. Op automatische piloot rol ik naar receptie 23. Ik ben altijd een uurtje eerder, zodat ik bij het laboratorium nog even mijn bloed kan laten prikken. Hierbij kijken ze naar de hoeveelheid Creatinine, Ureum, Kalium en Natrium in mijn bloed. In de wachtruimte klets ik onder het genot van een cappuccino nog even bij met een oud-revalidant welke voor precies hetzelfde onderzoek naar het ziekenhuis komt. Slimme kerel. Het zijn misschien niet de meest boeiende onderzoeken, maar vergis je niet in het belang ervan.

Wat zie je op de echo?

Vandaag werd ik door een uroloog in opleiding naar binnen geroepen. Op de vraag of ik misschien foto’s mocht maken en wat vragen mocht stellen, werd gelukkig positief gereageerd. “Wat kunnen jullie eigenlijk zien in mijn nieren?”, vroeg ik haar. “We kijken naar onregelmatigheden. En wanneer de blaasdruk heel hoog is, kan het gebeuren dat de urine terugstroomt vanuit de blaas naar de nieren, waardoor we vocht zien zitten tijdens de echo. Ook kunnen de nieren vergroot zijn door ophoping van urine.”

De gel voor de echo voelt altijd wat koud en plakkerig aan. Ik vind het erg fijn om mee te kunnen kijken op het scherm van het echoapparaat. Wist je trouwens dat het fijn is voor de echo dat je blaas juist vol is? Dan kunnen ze met de echo de blaas goed zien. Mijn beide nieren en mijn blaas zien er goed uit. Doordat ik jaarlijks Botox in mijn blaas krijg, krijg ik een extra controlemoment waarbij mijn blaas van binnenuit te zien is. Maar toch voelt het goed om weer ‘door de keuring’ te zijn.

Belang van controle

“Waarom is het nu zo belangrijk om elk jaar je nieren te laten controleren? Wat kan er gebeuren wanneer mensen dit niet doen?”, vraag ik aan de uroloog. “Je kan nierproblemen ontwikkelen met blijvende schade en uiteindelijk zelfs aan de dialyse moeten. En bijvoorbeeld door reflux kunnen bacteriën de nieren bereiken en daar infecties veroorzaken. Een nierontsteking kan weer leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of nierfalen, het is dus erg belangrijk om dit te voorkomen.”

Mijn bloedwaarden waren prima en met een nieuwe afspraak in de pocket verlaat ik de behandelkamer. Soms vind ik het best heftig om geconfronteerd te worden met gezondheidsrisico’s die je bij een dwarslaesie er gratis bij krijgt. Een dwarslaesie is zoveel meer dan niet kunnen lopen. Tevreden ga ik weer naar huis, blij dat deze uitslagen in ieder geval goed zijn.

Dit verhaal is gepubliceerd op 15 november 2022