“Met de prothese kan ik goed en snel meedraaien in de keuken”

Liang (17 jaar) is geboren met 1 hand, zijn linkerhand. Hij doet er alles mee: fietsen, afwassen, schoonmaken en nog veel meer. Maar het mag van hem allemaal best wat sneller. “Ik ben nooit onzeker geweest over mijn verkorte arm, ik leg graag aan mensen uit dat ik ermee geboren ben. Maar toen ik op het vmbo meer over mijn toekomst nadacht, ging ik op zoek naar een goede prothese. Ik wil graag kok worden en met 1 hand eten snijden gaat véél te langzaam.”

Zoektocht naar prothese

Tijdens zijn middelbare schooltijd start Liang de zoektocht met zijn ouders. Ze bekijken veel filmpjes van prothesen. “Via een filmpje konden we niet goed zien welke prothese bij mij zou passen. Dus we gingen in de buurt op zoek naar een organisatie die prothesen maakt.” Dit bleek geen match. “De eerste prothesen die ik uitprobeerde pasten niet, waren zwaar of deden pijn. En de aanpassingen die werden gedaan, werkten niet.”

Via social media raken de ouders van Liang in contact met een ander gezin dat ervaring heeft met prothesen. En zo komen ze bij De Hoogstraat terecht. “Ik had geen hoge verwachtingen meer, het was al een paar keer niets geworden en ik wilde niet weer teleurgesteld worden. Ik vond het spannend om hierheen te gaan, want ik kende deze mensen nog helemaal niet. Straks vinden ze mijn vragen raar.”

Productieve eerste dag

Martin en Harriët, de ouders van Liang, zitten bij het gesprek. Martin vertelt: “De eerste dag zagen we Iris van Wijk (revalidatiearts) en Marie-Louise (ergotherapeut). We kregen gelijk een koffer vol met prothesen te zien. Er waren zoveel mogelijkheden. In die ene middag hebben we meer gezien en is ons meer uitgelegd dan het hele jaar daarvoor. Alles werd meteen aangepakt, wat een productieve dag was dat.” Harriët vult aan: “Ze wekten ook gelijk vertrouwen bij Liang, dat vond ik zo belangrijk. Het wantrouwen haalden ze die eerste dag helemaal weg.”

Liang: “Ik had die eerste dag al een keuze gemaakt. Een elektrische, hij had vijf vingers die automatisch konden bewegen. Vet cool! Maar de elektrische werd het toch niet. Ze zijn minder sterk en ze kunnen niet goed tegen water en warmte; dat is niet handig in de keuken. Toen koos ik voor een koker met een beugel achter de elleboog. Het is praktisch, ik kan hem snel op en af doen. Dat is belangrijk in de keuken, want sommige dingen doe ik liever zonder prothese zoals eten uit de koeling halen en het eten bereiden.”

En zo kreeg Liang al snel een prothese die goed zat. Er ging een wereld voor hem open. “Met fietsen was het zo cool. Ineens kon ik recht achter het stuur zitten met twee handen aan het stuur. Ik kon met rechts iets doen en met links gewoon even niets. Dat voelde heel erg goed. Ik was zo blij!”

Goed en snel meedraaien

Liang wist van jongs af aan al dat hij kok wilde worden. Hij kreeg een bijbaan als afwasser en schoonmaker in een restaurant. “Ik was altijd snel klaar en kon daarom in de keuken kijken hoe ze alles deden. Daarna liep ik stage bij hetzelfde restaurant en toen wist ik alles al. Met de prothese erbij kon ik goed en snel meedraaien. Ik heb een prothese waarin ik allerlei koppelstukken kan klikken. Met een V-vormig koppelstuk kan ik tomaten, komkommers en andere etenswaren vasthouden tijdens het snijden, maar ik heb ook een koppelstuk waar een mes op zit. Dan kan ik ook met mijn rechterhand snijden. Het is fijn dat ik met de prothese sneller kan werken en de hele tijd recht kan staan. Zonder prothese stond ik altijd gebogen met mijn rug.”

Zonder prothese redt Liang zich gelukkig ook in de keuken: “Ik bedenk overal oplossingen voor en ik laat zien wat ik wél kan, al gaat het wat langzamer. Hierdoor laten de koks me gewoon mijn ding doen. Dat geeft zelfvertrouwen.”

Autorijden en schakelen met prothese

De volgende stap voor Liang is autorijden. Tijdens een recent bezoek aan De Hoogstraat komen het gezin, Marie-Louise (ergotherapeut) en Ellen (revalidatietechnicus) bij elkaar. Ze evalueren wat er goed gaat, wat er beter kan en waar nieuwe behoeftes liggen. Tijdens zo’n sessie oefenen ze ter plekke en past Ellen zo mogelijk direct de hulpmiddelen aan naar wens. Zo zal Liang binnenkort praktijklessen voor een rijbewijs gaan volgen. Daar moet iets op verzonnen worden, want met 1 hand kan hij niet in een schakelauto rijden. Wat Ellen daarop verzonnen heeft? Dat zie je hier!

Dit verhaal is gepubliceerd op 19 mei 2022