De Hoogstraat kreeg het milieucertificaat zilver uitgereikt van het Milieu Platform Zorg (MPZ). Waar het met het bronzen milieucertificaat ging om het nemen van extra maatregelen die snelle milieuwinst opleveren, gaat zilver een stap verder: “We zijn verder gaan werken vanuit de basis die we met het bronzen certificaat hebben gelegd, met mooie resultaten tot gevolg”, zegt Ellen Evertzen Manager Facilitaire zaken.

“We hebben de processen in onze organisatie bekeken waar we milieuwinst kunnen behalen. Dat hebben we vastgelegd in de nodige protocollen en werkwijzen. Soms lijkt dat alleen op papier te gebeuren, maar we zien ook concrete resultaten. Denk aan het gebruik van gas, afspraken met onze leveranciers, het verwerken van afgeschreven werkkleding tot andere producten en gevaarlijke stoffen. Een resultaat waar we trots op zijn is dat onze voedselverspilling enorm is teruggebracht. We zijn van zeven naar drie containers afval teruggegaan.”

Scherpe inkoop

Tonia Wienbelt, Coördinator Catering hierover: ”Om inzicht te krijgen in hoe we voedselverspilling tegen kunnen gaan, hebben we het programma Diverzio gevolgd. Door te monitoren wat we inkopen, de portiegrootte die we serveren en wat er werd weggegooid kregen we een beeld waar het beter kon. Jaap van Dijk, Coördinator Voeding bij De Hoogstraat vult aan: “Eigenlijk zijn de aanpassingen relatief eenvoudig en door bewustwording van medewerker van de voedingsdienst, heeft dit geresulteerd in scherpe inkoop en een beter receptuur/verstrekkingen van de gerechten. Ook hergebruiken we overgebleven voeding. Je moet onze bouillon maar eens proeven die we maken van de overgebleven groenten. Deze gebruiken we voor de soep voor de volgende dag”, vertelt Jaap enthousiast.

Warmtepomp

Patrick van der Tol is Coördinator Techniek en Onderhoud bij De Hoogstraat en heeft veel gedaan als het gaat om energiebesparing. “In de analyse op het gebouwgebonden energieverbruik, is gekeken waar wij het meeste energie verbruiken. Door deze gegevens te koppelen aan de natuurlijke vervangingsmomenten van energie slurpende installaties die in ons meerjaren onderhoudsplan staan, kunnen wij zo kiezen voor duurzamere alternatieven. Zo komt er een warmtepomp die het gebouw voor een groot gedeelte duurzaam gaat verwarmen. Dit scheelt zowel energie als energiekosten welke dan weer terug kunnen vloeien naar de zorg. Een mooi resultaat toch?” aldus Patrick

Duurzaamheid krijgt steeds meer aandacht binnen De Hoogstraat

Aandacht voor een duurzame bedrijfsvoering was al een belangrijk speerpunt van De Hoogstraat. Ellen Evertzen geeft aan: “Duurzaamheid is steeds meer ingebed in onze organisatie. Het staat ook in ons Strategische Focus beschreven. Ook proberen we onze revalidanten en medewerkers bewust te maken van keuzes. Zo komt een groot deel van onze medewerkers nog steeds op de fiets. En het smaakt naar meer. We gaan nog verder in het voorkomen van voedselverspilling, we kunnen daar nog meer resultaat behalen. En dat is nog maar een greep uit onze milieumaatregelen.

Milieuthermometer Zorg

De Milieuthermometer Zorg stimuleert en borgt een duurzame bedrijfsvoering. De organisatie maakt concretisering van het milieubeleid met een helder doel mogelijk. De Milieuthermometer Zorg is in 2012 gestart om zorginstellingen te keuren op de duurzaamheid van hun bedrijfsvoering. Het keurmerk is uitgegroeid tot een belangrijke, landelijke waardering.