De Hoogstraat Revalidatie ontvangt ruim 28.000 euro voor onderzoek naar de ontwikkeling van de identiteit van iemand die een dwarslaesie krijgt. De donatie komt van de Stichting Rapenburgrace die het geld ophaalde met een zwemrace in Het Rapenburg. Dit evenement wordt jaarlijks in september georganiseerd door studenten in Leiden. Ook een groot team van De Hoogstraat zwom met drie revalidanten met een dwarslaesie mee.

Worden wie je bent in je laesie

Christel van Leeuwen is psycholoog bij De Hoogstraat Revalidatie, en is ook onderzoeker bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (KCRU) en leidt het onderzoek. “Wanneer je een dwarslaesie krijgt, heeft dat niet alleen grote lichamelijke gevolgen, maar ook een enorme mentale impact. Een dwarslaesie doet iets met wie je bent. Ik zie in de dagelijkse praktijk dat een groot deel van onze revalidanten een identiteitsontwikkeling doorgaan. Denk bijvoorbeeld in persoonlijk opzicht, hoe kijk je naar jezelf. Maar ook in sociaal opzicht. De relatie tot anderen of tot je werk kan veranderen. En je komt in een hele nieuwe wereld terecht, die van de (zorg)systemen. Dat heeft effect op je identiteit”, aldus Christel.

Via de huidige psychologische screening in de revalidatiecentra is er al wel inzicht verkregen in stemmingsproblematiek en copingsstijlen. Christel vertelt verder: “We weten nog niet hoe de ontwikkeling van de identiteit van iemand met een dwarslaesie is door de tijd heen en thema’s die daarbij spelen. Dat willen we wel graag in kaart brengen. Door deze kennis kunnen we ervaringsdeskundigen die we inzetten bij de revalidatie daarop trainen.”

“Het idee voor dit onderzoek afkomstig is vanuit de Dwarslaesie Organisatie Nederland. We hebben samen met Janneke Stolwijk, revalidatie-arts, Anke Tigchelaar (bestuurslid DON) en Christel een pitch gegeven in het voorjaar van 2023 voor de commissie van de Rapenburgrace. Wij zijn een van de gelukkige met de donatie!”

In gesprek met de revalidant

Gedurende een jaar volgt De Hoogstraat tien revalidanten die recent een dwarslaesie kregen. “Zij vullen vragenlijsten in en we interviewen hen. Leuk om te weten is dat onze eigen ervaringsdeskundigen die al langere tijd een dwarslaesie hebben die interviews afnemen. Uiteindelijk analyseren de onderzoekers van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht de interviews en halen we de belangrijke thema’s op. We verwachten dat we halverwege 2025 de uitkomst kunnen publiceren.

Over het KCRU

Het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (KCRU) is het onderzoeks- en innovatiecentrum van UMC Utrecht Hersencentrum en De Hoogstraat Revalidatie. Het KCRU draagt met wetenschappelijk onderzoek, innovatie- en implementatieprojecten bij aan de verbetering van de behandeling in de revalidatie.