Augmented Rehab

De Hoogstraat Revalidatie heeft met het project ‘Dwarslaesie in beweging met hologrammen’ de Medische Inspirator prijs 2019 van ZonMw gewonnen. Via een mixed reality-bril worden dwarslaesie-revalidanten met een game meer in beweging gebracht. “Met de prijs willen wij een aantal brillen kopen en de game verder ontwikkelen”, vertelt Janneke Stolwijk, revalidatiearts dwarslaesie en spina.

Motiveren tot beweging

Het krijgen van een dwarslaesie is zeer ingrijpend. Het hele leven van de patiënt en zijn/haar naaste omgeving verandert drastisch. Naast het verwerken van de nieuwe situatie, wordt er veel verwacht op het gebied van revalidatie en zelfzorg. Afleiding, inspirerende en stimulerende vormen van revalidatie, en voorlichting over wat een dwarslaesie is en wat de toekomst gaat brengen zijn zeer belangrijk.

Uit onderzoek blijkt dat het erg moeilijk is om patiënten met een dwarslaesie blijvend te motiveren voor het doen van dagelijkse oefeningen, ondanks de grote meerwaarde. Bewegen met een dwarslaesie is enorm belangrijk om op lange termijn complicaties te voorkomen.

Daarbij is het voor revalidanten vaak moeilijk om zich te focussen op alle nieuwe informatie die zij krijgen over hoe het leven met een dwarslaesie eruit gaat zien.

Andere wereld creëren

Met Augmented Rehab toveren we de patiëntenkamer om tot een omgeving waarin bewegen op een aantrekkelijke manier wordt uitgelokt. Met zogenaamde hologrammen kan de revalidant interacteren. Deze hologrammen zijn 3D visualisaties die geprojecteerd worden door de bril in de bestaande ruimte. Bijvoorbeeld: je zit in bed, zet een bril op en waant je in een kajak in het Caribisch gebied. Zo word je uitgedaagd om daadwerkelijk te gaan kajakken terwijl je gewoon in je bed zit.

Door middel van beweeggames is er op elk niveau een uitdagende en inspirerende revalidatieomgeving. Deze games zijn informerend, motiverend en activerend. Informatie over dwarslaesie gerelateerde zaken komen aan bod en geven de revalidanten zo meer inzicht in eigen regie op het herstelproces.

Meerdere deskundigen

Wat deze samenwerking zo inspirerend maakt, is dat meerdere deskundigen elkaar vinden in dit project. De patiënt, therapeut, onderzoeker, patiëntorganisatie én het bedrijfsleven slaan de handen ineen om met het project ‘Augmented Rehab’ (betekenis: verrijkte revalidatie) een inspirerend oefenen beweegaanbod te ontwikkelen in de vorm van MR-games voor patiënten met een dwarslaesie. Tevens is het doel een 3D informatiemodule te ontwikkelen over de aandoening, secundaire stoornissen zoals decubitus en het (leren) leven met de aandoening.

Door middel van de Agile Scrum methode zal het bedrijfsleven samen met patiënten en therapeuten games gaan ontwikkelen die passen bij de behoeftes van de eindgebruikers.

Webinar Mixed reality in de dwarslaesierevalidatie

Op 26 mei 2021 presenteerde HoloMoves en De Hoogstraat de webinar ‘Mixed reality in de dwarslaesierevalidatie’. De verschillende presentaties en de visuele toelichting in de filmpjes hoe de interactieve beweeggames en de informatiemodule er daadwerkelijk uitzien, gaven veel positieve reacties in de chat. Het hele team van De Hoogstraat en HoloMoves is zeer trots op de resultaten van het project. Heb je het gemist? Bekijk het hier terug:

Het project loopt inmiddels volop! Lees hier meer over de ontwikkelingen.