“Seksuele gezondheid is een integraal onderdeel van ons welzijn, ongeacht onze fysieke beperkingen.” Egbert Kruijver is al elf jaar verbonden aan De Hoogstraat als seksuoloog en helpt mensen met een dwarslaesie met vragen over seksualiteit en intimiteit. Met welke vragen kun je bij de seksuoloog terecht?

“Je kunt bij mij terecht met alle vragen op het gebied van seksualiteit gelinkt aan de dwarslaesie”, start Egbert het gesprek. “Denk aan vragen als: ‘hoe kan ik op een prettige manier weer van seks genieten, als alles in mijn lijf anders werkt dan daarvoor?’ ‘Ik wil seks hebben, maar ik raak niet opgewonden of kan niet tot orgasme komen’. Of ‘Leuk wat er allemaal nog kan, maar ik voel gewoon niets meer met of in mijn geslachtsdeel’. Of ‘ik moet er niet meer aan denken, maar vind dat vervelend voor mijn partner’. “Wat ik ook regelmatig hoor is: ‘ik wil wel, maar ik vind aanraking van bepaalde plekken nu zeer onaangenaam of zelfs pijnlijk’, of ‘hoe maken we het leuk voor elkaar’”. “Maar ook als je geen relatie hebt, kun je bij mij terecht. Dan gaat het veel meer over: ‘hoe flirt ik?’, of ‘hoe vind ik een leuk iemand?’. Hele legitieme vragen om te hebben.”

Seksuele gezondheid is belangrijk

“Je seksuele gezondheid is wellicht niet het eerste dat je bespreekt. Je hebt immers andere dingen aan je hoofd, zeker in het begin van je laesie”, aldus Egbert. “Veel mensen die ik spreek, hebben ook niet gelijk een idee wat ze komen bespreken. Daarom beginnen we ‘gewoon’ een gesprek, wel over seksuele gezondheid uiteraard. We nemen daar ook echt de tijd voor. Dan komen we vaak vanzelf tot de kern. Naast je medische gezondheid is aandacht voor seksuele gezondheid gewoon belangrijk. Of je nu met of zonder partner bent en of je net of al langere tijd je laesie hebt.”

Praktische en emotionele uitdagingen

Mensen met een dwarslaesie kunnen verschillende vragen en zorgen hebben met betrekking tot seksualiteit en intimiteit. “Dit kan variëren van praktische zaken, zoals bij mannen ‘hoe ga ik om met het feit dat ik wel een erectie kan krijgen maar niet tot een zaadlozing kan komen?’. Bij vrouwen kan de vraag leven: ‘ik wil mijn partner graag in mij voelen, maar ik voel daar niets van, en dat vind ik verschrikkelijk.’ Dus hoe ga je om met veranderde sensaties of fysieke beperkingen. Hoe ga je om met ongelukjes met poep en pies? Wat als je een spasme krijgt: is dan meteen alle plezier verdwenen en stop je dan? Of neem je even pauze of zoek je een afleiding en ga je daarna verder? Het gaat ook om het rouwen om verlies van het gevoel van bijvoorbeeld een orgasme. Je moet leren omgaan met deze nieuwe realiteit. Het beïnvloedt niet alleen die van jou, maar ook die van je partner. Als seksuoloog kan ik helpen met antwoorden vinden op al deze fysieke en emotionele uitdagingen, al die puzzels”, vertelt Egbert.

Er is veel mogelijk

“Als het gaat om seksualiteit en intimiteit is een brede kijk hierop, zowel fijn als nodig.”, gaat Egbert verder. “Er zijn veel dingen mogelijk. Samen met een ergotherapeut kunnen we hulpmiddelen inzetten. Of we bekijken of je je mindset kan bijstellen of technieken kan aanpassen. Dat bespreken we en probeer je zelf uit. Maar ik kan ook helpen bij het verkennen van alternatieve vormen van intimiteit en seksualiteit die niet noodzakelijk gericht zijn op orgasme. Het is een proces van acceptatie, aanpassing en ontdekking dat je met jezelf en een eventuele partner aangaat.”

Succesfactoren

Om te komen tot een betere seksuele gezondheid benoemt Egbert een paar succesfactoren. “Een redelijke mate van acceptatie van de situatie is essentieel. Eerst moeten mensen strijd leveren, zo van ‘ik ga weer lopen’. Pas als die strijd gestreden is, komt er ruimte in je hoofd en hart voor alternatieven en nieuwe wegen om van het leven en van seksualiteit te genieten. Daarnaast zijn communicatie en creativiteit ook cruciaal, zowel binnen de relatie als bij het verkennen van nieuwe paden naar bevrediging. Er bestaan geen pasklare antwoorden. Als iemand persoonlijk of een stel samen tot een vorm van seksueel contact komen die klopt en past en voldoening geeft, maakt niet uit hoe, dan ben ik blij. En tot slot, een gezond zelfbeeld is van onschatbare waarde, of je nu een partner hebt of niet. Zelfliefde en zelfacceptatie zijn de basis voor gezonde relaties, inclusief die met jezelf.”

Dit verhaal is gepubliceerd op 25 april 2024