Geluk bij een ongeluk

Marlou (29 jaar) en Frank (34 jaar) hebben elkaar in de zomer van 2010 leren kennen in De Hoogstraat. Ze werden verliefd en zijn tot op de dag van vandaag nog net zo gelukkig met elkaar. De aanleiding van hun ontmoeting was een keerpunt voor beiden: ze liepen allebei niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op.

Val oorzaak van niet-aangeboren hersenletsel

Voor zowel Marlou als Frank was een val de oorzaak van het niet-aangeboren hersenletsel. Marlou: “Tijdens een springtraining sprong mijn paard in een hindernis waardoor wij over de kop sloegen. Het paard rolde vervolgens over me heen, met rugletsel en bewustzijnsverlies tot gevolg”.

Frank viel ’s nachts van zijn brommer waarbij hij met zijn hoofd in een stapel stenen terechtkwam. De stenen lagen er vanwege werkzaamheden. Ook hij raakte buiten bewustzijn.

Verliefd worden in De Hoogstraat

Na een aantal weken in het ziekenhuis kwamen ze aan in De Hoogstraat. Frank: “Bij Marlou moest er vooral gewerkt worden aan het geheugen. Bij mij werkte we vooral aan de fijne motoriek”.

Marlou vertelt: “Naast dat wij hier ontzettend goed geholpen zijn om te herstellen, hebben wij elkaar ook ontmoet. Ik weet weinig van de eerste dagen in De Hoogstraat, maar de ontmoeting met Frank ben ik nooit vergeten. De ‘vonk’ sloeg gelijk over; vanaf dit moment geloven wij in liefde op het eerste gezicht.” Na het intensieve revalidatietraject hebben ze contact gehouden als lotgenoten, wat na twee jaar resulteerde in een relatie.

Het aanzoek

Een aantal jaren later besloot Frank dat hij Marlou een aanzoek wilde doen op een bijzondere locatie: hun ontmoetingsplek. Hij nam contact op met de revalidatiearts van Marlou en zette een plan op om haar naar De Hoogstraat te lokken.

“Ik werd op mijn verjaardag gebeld voor een onderzoek onder oud-revalidanten. Ik zei ja, maar ergens had ik het gevoel dat er iets niet klopte. Mijn vermoedens werden versterkt toen een secretaresse mij en mijn dochter opwachtte bij De Hoogstraat en doordat mensen haar succes wenste toen we naar de spreekkamer liepen. We klopten op de deur, en daar was Frank. Hij ging op zijn knieën en natuurlijk zei ik: ‘Ja, ik wil’.

Verloving Frank en Marlou

Marlou en Frank na het aanzoek in De Hoogstraat

Leven met niet-aangeboren hersenletsel

Marlou en Frank hebben met niet-aangeboren hersenletsel leren leven en zij ervaren daardoor nog weinig hinder in het dagelijks leven. Marlou: “Al kunnen we nooit meer onze sport uitoefenen op het niveau dat wij deden. Frank voetbalde en ik deed aan paardrijden. Vooral in het begin hadden wij beide moeite met het zoeken van een balans in belasting en belastbaarheid. Frank had in het begin veel moeite om het wat minder laat te maken met stappen bijvoorbeeld.”

“Maar we zijn vooral dankbaar en blij met wat we allemaal nog kunnen. We werken beiden fulltime (32 uur), en we kunnen nog lekker sporten, mooie reizen maken en sinds een jaar van onze dochter genieten. Dat is ook wel iets wat we hebben meegenomen vanuit De Hoogstraat: kijk vooral naar wat je wel kan en kijk niet naar wat je niet kan.”

Project De Virtuele Speelgoedwinkel

Frank vertelt: “Omdat wij beiden niet-aangeboren hersenletsel opgelopen hebben tijdens een ernstig ongeluk en geruime tijd gerevalideerd hebben in de Hoogstraat wilden wij graag iets terug doen voor de organisatie die ons gebracht heeft waar we nu zijn. Tijdens onze bruiloft hebben wij bij de kerkdienst de collecte voor de Hoogstraat gehouden, met als speciaal doel de virtuele speelgoedwinkel.”

Bij dit project bevinden kinderen zich met een VR-bril in een speelgoedwinkel. De kinderen krijgen opdrachten mee om zo hun cognitieve functies en vaardigheden na hersenletsel te kunnen onderzoeken. Het onderzoek is een afgeleide van De Virtuele Supermarkt, dat project is speciaal gericht op volwassenen.

Marlou: “Aangezien ik veel geleerd heb van het neuropsychologisch onderzoek en de daarbij behorende therapieën lijkt het mij een mooie stap vooruit dat dit onderzoek nog realistischer is gemaakt met behulp van de supermarkt. Wat had ik daar graag nog van geleerd! Hoe mooi kan het dan zijn voor kinderen om rond te mogen dwalen in een virtuele speelgoedwinkel waar prikkels uitgezet kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan andere kinderen.”

(geplaatst op 20 juni 2019)

Frank en Marlou op de bruiloft

Frank en Marlou op hun bruiloft