In een rolstoel naar een festival? Doen!

De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen barst bijna los. Een paar dagen los gaan op lekkere muziek of genieten van mooie optredens. Jimmy van Hoewijk is ervaringsdeskundige bij De Hoogstraat en een echte festivalganger. Maar hoe ziet het leven van een festivalganger met een dwarslaesie eruit?

Jimmy van Hoewijk is 32 jaar en zoals hij zelf zegt: ”Voor mensen die ons voor het eerst zien, vallen we wel op”. Jimmy heeft een dwarslaesie en zijn vriendin zit ook in een rolstoel. Zij heeft een partiële dwarslaesie. “Het is dus duidelijk dat we een setje zijn”. Samen bezoeken ze per jaar een aantal festivals. “Ik begrijp best wel dat als je je rolstoel nog niet zo lang hebt, een festival een ‘ding’ kan zijn. Mijn tip is ‘ga het gewoon ervaren’. Het is vaak best goed geregeld”.

Parkpop was de eerste

“Ik heb daar eigenlijk nooit zo bij stilgestaan; hoe ik en of ik naar een festival kan. Toen ik net vier maanden mijn dwarslaesie had, vond Parkpop in Den Haag plaats. Van jongs af aan ga ik naar dat festival, dus ik wilde er persé heen. Met vrienden en familie ben ik er naar toe gegaan. Ik kon toen nog maar anderhalf uur zitten, na anderhalf uur ging ik weer terug naar het revalidatiecentrum. Ik vond de rolstoel toen nog echt een ramp, maar ik ben wel gegaan. Nu ga ik zelfs een paar keer per jaar naar een festival!”

Op het veld of op het rolstoelpodium?

Jimmy is een echte muziekliefhebber en bezoekt vaak concerten en festivals. “Afhankelijk van waar ik naar toe ga, kies ik mijn plek. Als ik naar een concert ga, vind je me vaker op het rolstoelpodium. Dan sta je wat hoger en kun je ook zien wat er gebeurt. Maar bij een festival sta ik gewoon tussen het publiek. Ik ga dan echt voor de sfeer en het feest, dus sta ik tussen de menigte te dansen. Het is ook wel een beetje hoe je er zelf in staat. Aan het einde van de avond struikelen mensen wat meer over je stoel heen. Maar ach, dat geeft ook wel weer leuke gesprekken”, grapt Jimmy.

Toegankelijkheid

“Mijn ervaring is dat de meeste grote festivals het goed geregeld hebben. Vaak is er een goed toiletgebouw waar ik terecht kan. Ook zijn er vaak van die rijplaten als het terrein meer gras of zand heeft.”, vertelt Jimmy. Veel festivalgangers kamperen ook op het festivalterrein. “Ik ga dit jaar voor het eerst kamperen op een festivalterrein. Voorheen sliep ik altijd in een hotel in de buurt, maar het feest gaat op de camping door, dus dat wil ik meemaken. Mijn vrouw en ik hebben nu een tent gehuurd die al staat op het terrein. Daarin staan twee normale bedden en we kunnen met de rolstoel de tent in. De transfer in en uit bed gaat dus makkelijk. We kijken er erg naar uit. Het is wel prijzig.”

Gouden tip

Op veel festivals worden doppen van de flesjes gehaald, bijvoorbeeld als je water koopt. Onhandig natuurlijk als je met je rolstoel en een open drankje naar je vrienden wilt. Jimmy heeft daarvoor de gouden tip. “Je kan rubberen doppen kopen die je over petflesjes heen kan doen. Doe die in je zak, haal je drankje, je eigen dop over het flesje en je kan gewoon naar je vrienden toe, zonder dat je morst!”.

Dit verhaal is gepubliceerd op 18 april 2023