‘Mijn bil- en bovenbeenspieren zijn meer in conditie’

Jan Karssen heeft een hoge dwarslaesie (C5/C6) sinds 1992. Hij vertelt over zijn ervaringen met elektrostimulatie. “Ik probeer er een zo actief mogelijke levensstijl op na te houden, maar toch is het moeilijk om met een (hoge) dwarslaesie een goede conditie te behouden. Dit geldt met name voor het lichaamsdeel dat in feite het zwaarst wordt belast, namelijk je zitvlak. In het najaar van 2020 werd ik door mijn revalidatiearts van De Hoogstraat gewezen op de mogelijkheid om deel te nemen aan de pilot van elektrostimulatie, ook wel ESTIM genoemd. Het beoogde doel was helder; decubituspreventie door het activeren en onderhouden van de bil- en bovenbeenspieren.

Na een intake bij fysiotherapie heb ik in overleg meerdere weken achtereenvolgend het ESTIM-schema toegepast. Hierbij werd er gebruik gemaakt van de Compex 2.0 in combinatie met huidvriendelijke en herbruikbare pads. Daarbij wisselde ik telkens tussen twee programma’s; namelijk capillarisatie en kracht. De capillarisatie wordt ingezet om alle bloedvaten te openen en te activeren. Het krachtprogramma is bedoeld om verdere spieropbouw te stimuleren. Gedurende het traject was regelmatig overleg over het gebruik en de daarbij behorende meetmomenten.

Vertrouwd mee raken

In het begin was het even wennen om ESTIM op de inactieve spieren los te laten en een routine op te bouwen. Daarom is het prettig dat je zelf de controle hebt over de intensiteit en mate van belasting. Temeer omdat een sessie van 25 minuten vergeleken mag worden met een lichte work-out in de sportschool. Na een aantal weken had ik er mijn weg mee gevonden en merkte ik dat de spieren steviger werden. Door mezelf telkens voldoende rust en hersteltijd te gunnen, kon mijn lichaam er langzaam maar zeker vertrouwd mee raken.

Toegevoegde waarde

Na het traject ben ik bewust een aantal weken gestopt met ESTIM. Op die manier kon ik het verschil met en zonder ervaren, en dat verschil was wel degelijk merkbaar. Inmiddels heb ik een eigen Compex en gebruik ik hem gemiddeld drie keer per week. Daarbij varieer ik regelmatig in het gebruik van de diverse beschikbare programma’s. Naast capillarisatie en kracht beschouw ik het massageprogramma ook als een prettige aanvulling.

Redenen en merkbare verbeteringen voor mij om ESTIM toe te passen:

  • het preventief tegengaan van decubitus;
  • een actiever gevoel in het hele lichaam;
  • meer controle over mijn energiebalans;
  • het realiseren van een betere doorbloeding (geen last meer van koude benen);
  • een toename in zitstabiliteit;
  • een voel- en zichtbaar verschil in de omvang van billen en bovenbenen.

Mijn conclusie: ESTIM is voor mij nuttig gebleken om de bil- en bovenbeenspieren weer in conditie te krijgen en te houden. Het is een laagdrempelige en effectieve manier om het lichaam actief te ondersteunen, doorbloeding te stimuleren en spieren te activeren. Met name tijdens periodes dat een actieve levensstijl met een dwarslaesie minder of helemaal niet mogelijk is, bijvoorbeeld gedurende de winter of wegens ziekte.

Ook goed om nog even te vermelden: inmiddels heb ik mijn zorgverzekeraar van de noodzaak van ESTIM weten te overtuigen en is de Compex 2.0 aan mij vergoed.”

Dit ervaringsverhaal is geplaatst op 27 augustus 2021