Hoogstraat
Hoogstraat
 
Inhoud nieuwsbrief oktober 2013
 

Tijdelijke locatie & renovatie
Overgang naar intern elektronisch patiëntendossier
Symposium Revalidatie en mantelzorg
Weer op weg
De Hoogstraat ontwikkelt Revalidatiegame DJ Fiero

Kortermaarkrachtig

 
Korte berichten
Samen op pad

Handige apps

Afasiekoor
Sportieve activiteiten


 
 
 
Tijdelijke locatie & renovatie
In de vorige nieuwsbrief stond al dat ons pand aan de Rembrandtkade in 2014 & 2015 grondig wordt gerenoveerd. De leef- en werkomgeving van de revalidanten en medewerkers zal verbeteren en goed aansluiten bij de huidige wensen op het gebied van comfort, privacy en hygiëne. Een groot deel van de organisatie verblijft vanaf 2 januari 2014 in voormalig Ziekenhuis Overvecht aan de Paranadreef 2 in Overvecht. Alleen De Hoogstraat Orthopedietechniek blijft achter in het pand aan de Rembrandtkade. De orthopedisch instrumentmakers zullen wel spreekuur houden in de tijdelijke locatie.

De verhuizing vindt plaats tussen 16 en 28 december 2013. Als u in 2014 & 2015 behandeld wordt bij de Hoogstraat dan krijgt u dus te maken met de tijdelijke locatie. De renovatie duurt tot eind 2015. Daarna keren we weer terug naar de Rembrandtkade.

Uitgebreide informatie over de renovatie, de verhuizing, de tijdelijke locatie en vrijwilligerswerk leest u op een apart deel van de website. Bekijk ook de flyer en het filmpje.

Naar boven
 
 
 
Overgang naar intern elektronisch patiëntendossier
Tussen oktober 2013 en de zomer van 2014 gaat De Hoogstraat geleidelijk over van een papieren dossier naar een elektronisch patiëntendossier (EPD). Het EPD zal gebruikt worden voor de verslaglegging en uitwisseling van behandelgegevens tussen behandelaars van De Hoogstraat. Het betreft dus een intern dossier en staat los van het landelijk EPD. We verwachten dat de overgang naar het EPD de efficiëntie en klantgerichtheid zal vergroten. De behandelgegevens zullen eenduidiger worden vastgelegd en beter en sneller beschikbaar zijn voor behandelaars. Dit zal de teamcommunicatie en besluitvorming ten goede komen.

Wat merkt u van de overgang naar het EPD?
De behandelaars zullen tijdens de behandeling vaker gebruik maken van een tablet of computer om zaken op te zoeken of te noteren. In het begin zal het voor hen mogelijk wennen zijn om met het nieuwe digitale dossier te werken en het kan zijn dat het hen meer tijd kost om gegevens te vinden. We vragen uw begrip hiervoor. Voor het EPD gelden dezelfde regels als voor het papieren dossier, voor wat betreft inzage en privacy.
Voor informatie kunt u mailen naar: epd@dehoogstraat.nl

Naar boven
 
 
Symposium Revalidatie en mantelzorg
Mantelzorgers zijn belangrijk in het revalidatieproces. De overheid doet een steeds groter beroep op deze informele zorg en de rol van de mantelzorger wordt dus steeds groter. In dit licht is het opvallend dat uit onderzoek blijkt dat er mantelzorgers zijn die geen direct contact hebben met het revalidatiecentrum. Deze nieuwe werkelijkheid staat centraal in het symposium Revalidatie en mantelzorg tijdens de Week Chronisch Zieken 2013. Wat kunnen we verwachten in de nabije toekomst en wat kunnen we leren van de ervaringen die opgedaan zijn met mantelzorgers en de ondersteuning?
Medewerkers van revalidatiecentra, verpleeghuizen, mantelzorgondersteuning en ook ervaringsdeskundige revalidanten, mantelzorgers en zorgvrijwilligers zijn van harte uitgenodigd bij dit symposium op 13 november 2013 in Utrecht. Niet-professionals hebben gratis toegang.
Programma en aanmelden

Naar boven
 
 
Weer op weg 
Weer op weg
is een online cursus met medische informatie en persoonlijke verhalen over leven met een dwarslaesie. Dit e-learning pakket richt zich in eerste instantie op mensen die nog maar kort een dwarslaesie hebben en hun naasten. Weer op weg – Leren omgaan met een dwarslaesie is ontwikkeld door Dwarslaesie Organisatie Nederland en de 8 gespecialiseerde Nederlandse dwarslaesierevalidatiecentra. De cursus vertelt in heldere taal met behulp van duidelijke illustraties en korte filmpjes hoe het echt is om te leven met een dwarslaesie. Hoe word je wakker? Hoe ga je naar je werk? Hoe krijg je kinderen? Ervaringsdeskundigen vertellen openhartig over hun revalidatie en laten zien hoe zij hun leven hebben ingericht. Informatief en inspirerend voor iedereen die net een dwarslaesie heeft. Via www.dwarslaesie.nl  knop “WOW”, is de cursus voor iedereen toegankelijk.

Naar boven

 
 
 
De Hoogstraat ontwikkelt Revalidatiegame DJ Fiero
Joep Janssen, fysiotherapeut van de jeugdafdeling van De Hoogstraat, is al jaren enthousiast over het inzetten van games tijdens de behandeling. Nu gaat hij samen met HKU en met subsidie van het Revalidatiefonds en het Johanna Kinderfonds zijn droom waar maken; een revalidatiegame voor kinderen en jongeren met hersenletsel. Lees meer over het project.

Naar boven
 
 
Kortermaarkrachtig
Op zaterdag 12 oktober vindt in De Hoogstraat de oprichtingsvergadering van KorterMaarKrachtig plaats. KorterMaarKrachtig is een nieuwe, landelijke vereniging voor mensen met een amputatie of reductiedefect waarin alle belangenorganisaties gebundeld zijn. Voorafgaand aan de oprichting is er een symposium met lezingen, presentaties, een informatiemarkt en diverse rondleidingen en demonstraties.
U kunt zich niet meer inschrijven voor deze dag. Meer informatie over KorterMaarKrachtig vindt u op hier.

Naar boven

 
 
 

Samen op pad
Zonnebloem LinQ brengt jonge mensen (18 tot 45 jaar) met elkaar in contact. Met z'n tweeën of in groepsverband kunnen ze via LinQ leuke activiteiten ondernemen. Heeft u zin om een keer mee op pad te gaan? De Werkgroep Utrecht organiseert regelmatig uitstapjes voor jongeren met en zonder beperking.

Lees meer 
 
Handige apps

Day One (voor iPhone | iPod Touch & iPad)
Op de app Day One kunt u een dagboek bijhouden. Bij uw aantekeningen kunt u informatie voegen (datum, tijd en plaats) zodat u alles later gemakkelijk terug kunt vinden. Handig als u problemen hebt met geheugen, overzicht, planning of taal. U kunt de app beveiligen met een paswoord. U kunt de app hier voor 4,49 euro downloaden.

Gespreksboek Lite (voor iPad)
Gratis app voor mensen met afasie en hun omgeving ter ondersteuning van het voeren van een gesprek. U kunt de app hier downloaden.

Parkinson Oefeningen (voor iPhone / iPod Touch, iPad & Android)
Patiënten met Parkinson kunnen met behulp van deze app thuis oefeningen doen. Bevat meer dan 70 video’s met duidelijke instructies. U kunt herinneringen instellen, uw favoriete oefeingen markeren en de app heeft een ingebouwde metronoom.
U kunt de app hier gratis downloaden.

Naar boven

 
 
Afasiekoor
 Heeft u moeite met praten vanwege een beroerte of een ongeluk? Al zingende komen de woorden vaak vanzelf. Iedere donderdagmorgen vindt in Driebergen een bijeenkomst plaats van het Afasiekoor. Onder begeleiding van een logopedist en een muziektherapeut zingen de deelnemers levensliederen, (oude) top 40 nummers, canons en alles wat iedereen verder inbrengt. Mensen met afasie én hun partners of begeleiders zijn van harte welkom. Zangtalent is niet vereist!  Meer weten? Bel 0343 555 706 of mail logopedie@iszdebrug.nl

Naar boven
 
Sportieve activiteiten 

Kennismaken met paardrijden voor kinderen met een beperking
23 oktober 2013 van 9.45 tot 12.00 uur in Leusden. Meer informatie.

Zitski clinic, 24 oktober van 9.00 tot 16.00 uur in SnowWorld Zoetermeer. Contact: Wieteke van der Gracht, 030 2561222

Golfclinic, voor sportievelingen met een fysieke beperking
12 oktober van 9.00 tot 14.00 in Naarden. Meer informatie.

ParaGamesBreda, van 10 tot 14 oktober. Meer informatie.

Naar boven

 
 
Doorsturen
U kunt deze nieuwsbrief ook doorsturen naar een vriend of collega.
» Doorsturen
Afmelden
Uiteraard kunt u zich ook weer makkelijk afmelden voor deze nieuwsbrief.
» Afmelden
 
 
BEZOEK- EN POSTADRES
De Hoogstraat Revalidatie
Rembrandtkade 10 (klik hier voor route)
3583 TM Utrecht
Tel 030 256 1211
E-mail: info@dehoogstraat.nl
 
Dit bericht is bestemd voor: Info (info@gopublic.nl).
U ontvangt dit bericht omdat u zich in het verleden heeft aangemeld voor deze nieuwsbrief.

powered by gopublic