Oprichting 31 maart 1948
In 1948 moest er volgens de toenmalige minister van Sociale Zaken, dr. W. Drees, met spoed iets gedaan worden voor de vele lichamelijk gehandicapten die niet aan de samenleving en het arbeidsproces konden deelnemen. Op 31 maart 1948 werd de Stichting Revalidatiecentrum De Hoogstraat in het leven geroepen. In de bossen van Leersum werd een mooi landhuis aangekocht, dat werd verbouwd tot een – voor die tijd – uiterst modern revalidatiecentrum met 147 bedden.
Het revalidatiecentrum verhuisde in 1988 vanuit de Leersumse bossen naar de Rembrandtkade in Utrecht. Een verblijf in de bossen was voor de revalidanten niet meer de juiste manier om zich voor te bereiden op terugkeer naar de maatschappij. Er werd daarom bewust gekozen voor een locatie in een woonwijk, met winkels en horecagelegenheden in de directe omgeving en met mogelijkheden om de stad in te gaan.
Onze huidige locatie is één groot oefenterrein. Na de verbouwing in 2014 bieden we klinische revalidatie waar 120 mensen kunnen verblijven. In de poliklinische fase bezoeken meer dan 6100 mensen jaarlijks ons centrum. Maar De Hoogstraat Revalidatie is meer dan een revalidatiecentrum alleen. Zo bieden wij revalidatie aan kinderen op de mytylschool, hebben wij een dochterstichting Jan van Rijn Kinderfysiotherapie als eerstelijns fysiotherapiepraktijk, brengen wij vele sporters in beweging bij De Hoogstraat Sport en maken wij protheses en ortheses bij De Hoogstraat Orthopedietechniek. Samen met het UMC Utrecht geven wij vorm aan het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (KCRU) waar wetenschap en zorg samenkomen. De Hoogstraat Revalidatie is uitgegroeid tot een plek waar meer dan 750 medewerkers en vrijwilligers werkzaam zijn.
Bekijk ook: Jubileumboek De Hoogstraat 60 jaar
Zie hier het jubileumboek van De Hoogstraat 60 jaar uit 2008.
Bekijk ook: Jubileumfilm De Hoogstraat 65 jaar