Mandy van Kooten, oud-revalidant bij De Hoogstraat, liep een complete dwarslaesie op na een paardrijdongeluk. Omdat ze volledig afhankelijk is van een rolstoel, raakte ze geïnteresseerd in technologieën die mensen met een dwarslaesie weer laten lopen. Toen De Hoogstraat Mandy benaderde om mee te doen aan een onderzoek met het exoskelet reageerde ze meteen enthousiast. Mandy: “het zou leuk zijn als ik af en toe kan staan en een stukje kan lopen, vooral bij feestjes: dan staat iedereen en dan zou het prettig zijn om ook te kunnen gaan staan.”

Mandy komt nu weer twee keer per week naar De Hoogstraat. Deze keer niet om te revalideren, maar voor het testen van het exoskelet de FREEWalk. Hiermee doet De Hoogstraat onderzoek naar het gebruik van exoskeletten in de revalidatie. Met de resultaten uit de testen kan zo’n exoskelet nóg geavanceerder worden gemaakt waar revalidatiecentra en revalidanten veel baat bij kunnen hebben in de toekomst.

Stukje lopen

Mandy gelooft heilig in de toekomst van exoskeletten. “Deelname aan het onderzoek is belangrijk om het exoskelet te kunnen verbeteren. Ik hoop dat ze met mijn ervaringen -en die van andere mensen met een dwarslaesie – exoskeletten steeds verder kunnen ontwikkelen. Want hoe mooi is het als we straks met behulp van een exoskelet in het dagelijks leven een stukje kunnen lopen! Nu zijn de exoskeletten veel te duur en niet voor particulier gebruik gemaakt. Hopelijk verandert dat in de toekomst.”

Balans en vertrouwen

“Ik denk dat het goed is voor mijn lichaam om nu al af en toe in een exoskelet te lopen”, vervolgt Mandy. “Ik zie het als een soort voorbereiding voor als ik het exoskelet in de toekomst vaker kan gebruiken. Maar het lopen in het exoskelet is fysiek wel zwaar, dat had ik echt onderschat! Daarnaast is het een kwestie van balans en vertrouwen op het pak, je moet je er echt aan overgeven. Omdat ik niet voel dat ik met mijn benen op de grond sta lijkt het alsof ik zweef. Met mijn krukken kan ik mijzelf in balans houden. Bij het opstaan, lopen en gaan zitten krijg ik nu nog hulp van therapeuten en soms van mijn vriend Jeroen. Aan het einde van het onderzoek is het de bedoeling dat ik dit steeds zelfstandiger kan.”

Slanker pak

Mandy ziet al verbeteringen in het exoskelet: “het zou al fijn zijn als het pak ‘slanker’ wordt en je het in je rolstoel kunt dragen. Op een feestje bijvoorbeeld kun je er dan voor kiezen om op te staan. Daarnaast zou ik het prettig vinden als ik in de toekomst geen krukken meer nodig heb zodat het lopen in het exoskelet steeds meer in de buurt komt van ‘normaal’ lopen.”

Ben jij net zo enthousiast als Mandy over exoskeletten en wil jij bijdragen aan het veelbelovende onderzoek met de FREEWalk? Dat kan! We zijn nog op zoek naar mensen met een complete dwarslaesie. Neem bij interesse contact op met de afdeling therapieplanning voor volwassenen op 030-2561201 of mail naar planningdwarslaesie@dehoogstraat.nl.

Lees meer over het exoskelet bij De Hoogstraat
Lees meer over behandeling bij dwarslaesie