“Mijn werk bestaat eigenlijk uit twee banen. De helft van de tijd doe ik de voedingsadministratie en de andere helft werk ik in het restaurant. En dat al twintig jaar en ik ben nog nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan. Best bijzonder toch! Ik weet zeker dat dat komt door het contact met alle verschillende mensen in mijn werk, dat verveelt nooit. Voor mijn baan bij de voedingsadministratie heb ik vooral contact met collega’s en in het restaurant met revalidanten en bezoekers. Voor beide groepen geldt hetzelfde: als zij tevreden zijn, ben ik het ook.

Ik stel me gastvrij maar terughoudend op

Nauwkeurigheid telt bij de voedingsadministratie. Ik voer menukeuzes, diëten, wel- of geen gemalen voeding, drinkvoeding van revalidanten in het voedingssysteem in. Het systeem verwerkt alles. Daarna zorg ik dat de informatie bij de koks terechtkomt, zodat zij de voeding kunnen bereiden. Ik weet ook of een revalidant mee eet in het restaurant of op de afdeling blijft en of ze in een rolstoel of in een elektrische rolstoel zitten. Mensen in een elektrische rolstoel plaats ik aan hogere tafels. Het is dus belangrijk dat ik alle informatie goed doorkrijg van de diëtistes, verpleging en afdelingsmedewerkers.

Het contact met mijn collega’s vind ik leuk. In het restaurant bedien ik de revalidanten en sta ik achter de counter voor de verkoop. Af en toe werk ik in de broodkeuken of sta ik achter de maaltijdband. In het restaurant heb ik veel contact met revalidanten. De eerste keer als ik ze zie, wacht ik altijd met hulp aanbieden. Mensen moeten de gelegenheid krijgen het zelf te proberen. Ik stel me gastvrij en terughoudend op. Maar als ze hulp vragen, bijvoorbeeld om het dienblad te dragen, help ik natuurlijk graag.

De positieve sfeer bij De Hoogstraat past goed bij me

Het is mooi om te zien wat mensen hier allemaal weer kunnen leren. Als ik zie dat ze opknappen, word ik daar ook blij van. Ondanks dat revalidanten hier niet voor hun lol zijn, probeer ik er toch wat van te maken voor ze. Een aardig woordje, even wat interesse in de ander werkt gewoon bij iedereen. Vroeger was ik daar nooit zo goed in, maar dat heb ik bij De Hoogstraat echt geleerd. Er heerst hier een positieve sfeer, dat maakt het bijzonder.”