Neglect komt vaak voor bij niet-aangeboren hersenletsel (NAH), maar wordt niet altijd opgemerkt. Hoe kan dit beter? Een geschikte opdracht voor de knowledge brokers Eugenie, Marike en Anja. Met de onderzoekers van het KCRU en het multidisciplinaire neuro-team van De Hoogstraat hebben ze in 2021 zich ingezet voor een snellere diagnose en gerichtere behandeling. Met succes!

Het doel van het project: revalidanten in 2022 een state of the art diagnostiek en behandeling kunnen bieden. Oftewel, volgens de actuele richtlijnen en de meest recente inzichten uit de wetenschap. En dat is gelukt. De pilot heeft onder andere geleid tot:

  • Meer onderzoek naar de beste behandeling bij neglect
  • Een nieuwe werkwijze om neglect binnen 2 weken na opname in De Hoogstraat vast te stellen
  • Een nauwere samenwerking van het multidisciplinaire team

Wat is neglect?

Bij een neglect ben je je minder bewust van wat zich aan één kant van het lichaam of in een ruimte afspeelt. Het vermogen om te zien, horen of voelen is aanwezig, maar de hersenen verwerken niet goed wat je ziet, hoort en/of voelt aan één kant. Neglect kan leiden tot minder vooruitgang tijdens de revalidatie, depressieve klachten en een belemmering in het zelfstandig uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail naar Marike Jansen: m.jansen@dehoogstraat.nl.