Blaasklachten

  • Urine-incontinentie: u heeft de blaas minder onder controle, wat kan leiden tot ongewild urineverlies.
  • Urineretentie: u heeft moeite met het legen van de blaas, waardoor u niet meer plast. Dit kan gevaarlijk zijn. Om de blaas te legen wordt een hulpmiddel gebruikt. Dit kan een katheter zijn die langere tijd blijft zitten of een eenmalige katheter die u een paar keer per dag inbrengt.
  • Een combinatie van bovenstaande.

Darmklachten

  • Veranderingen in de stoelgang: de normale darmfunctie is verstoord, wat kan leiden tot obstipatie of diarree. U zult de ontlasting kunstmatig moeten verwijderen.
  • Incontinentie van ontlasting: u heeft de darmen minder onder controle, wat kan leiden tot ongewild verlies van ontlasting.

Behandeling

Het team van De Hoogstraat maakt een persoonlijk behandelplan voor u. U bespreekt samen met de zorgverleners wat er in het plan komt. U wordt geholpen door verschillende zorgverleners die nauw met elkaar samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan een arts, verpleegkundige en/of uroloog.

Zorg na de revalidatie

Het komt vaak voor dat op lange termijn nieuwe vragen of klachten ontstaan. Bij elke nieuwe vraag of klacht als gevolg van de dwarslaesie, kunt u terecht bij de verpleegkundig specialist.

Lees ook het artikel: Zorg goed voor je blaas, doe jaarlijks een APK