Met tijden tussen de twee uur en dertien minuten tot vier uur en 39 minuten hebben onze Highlanders tijdens de Handbikebattle een weergaloze prestatie neergezet! 23 juni vond de achtste editie plaats in het Oostenrijkse Kaunertal. (Oud-)revalidanten van De Hoogstraat gingen de strijd aan met de indrukwekkende berg, de Kaunertalergletscherstrasse. Ze vormden samen met therapeuten van De Hoogstraat een team, genaamd Hoogstraat Highlanders.

Over de HandbikeBattle

110 sporters met een lichamelijke beperking gaan elk jaar de strijd aan op de Kaunertalergletscherstrasse. Er is een wedstrijd tussen 14 teams van Nederlandse revalidatiecentra en een wedstrijd voor individuele deelnemers. Na het startschot bij de Tolpoort van de Kaunertalergletscherstrasse, trekt een lange stoet van handbikers met hun buddy’s (therapeuten) door het prachtige berglandschap, langs het stuwmeer naar boven. Onderweg komen zij loslopende koeien, het enthousiaste publiek en de verzorgingsposten tegen, maar vooral zichtzelf…. Zij leggen een afstand van 20 km af, met een hoogteverschil van bijna 1000 meter. Volledig op armkracht. Dat red je niet zonder training, daarom bereiden de Hoogstraat Highlanders zich elk jaar goed voor (zie hun socials!).

Volg de Hoogstraat Highlanders op social media!

Instagram: @hoogstraat_highlanders

Facebook: @HoogstraatHighlanders

Grensverleggend

Luciën de Louw (51) deed in 2019 voor het eerst mee aan de HandbikeBattle. Over zijn ervaring kan hij kort zijn: “Écht grensverleggend.” De Louw komt uit de wielerwereld. Hij reed eind jaren negentig bijna vier jaar als professional voor de Nederlandse wielerploeg Foreldorado – Golff. In die tijd behaalde hij vijf overwinningen. Hij kent de geheimen van het klimmen: “Ik ging altijd berg op, berg af. Vlakke wegen is niets voor mij. “Na het beëindigen van zijn profcarrière kwam De Louw door een klapband ten val tijdens een trainingsrondje. Hij kwam ongelukkig terecht op een paaltje. Het leverde hem een dwarslaesie, drie gebroken rugwervels, een paar gebroken ribben en een klaplong op. Sindsdien zit hij in een rolstoel.

Tijdens zijn revalidatie kwam hij al in aanraking met de handbikesport. Zo kon hij ook na het ongeluk weer fietsen en het gevecht met de heuvels aangaan. Over de verschillen tussen klimmen op een fiets of in een handbike is hij heel duidelijk: “Ik moet nu alles met mijn bovenlichaam doen. Dat is wel vier keer zo zwaar als met je benen. Je trekt jezelf echt omhoog. Een ander groot verschil is dat je niet kunt gaan staan om gebruik te maken van je lichaamsgewicht. En het tempo is natuurlijk lager dan op een fiets.”

Dromen waarmaken en van elkaar leren

Een aantal enthousiaste zorgprofessionals nam het initiatief om dit evenement neer te zetten. Zij delen de visie op het aangaan van uitdagingen en het belang van lichaamsbeweging; ook voor mensen met een beperking. Naar hun idee gaan sporters van een extreme uitdaging als de HandbikeBattle niet alleen fysiek vooruit, maar krijgen zij ook een mentale boost. Zij ervaren dat zij veel meer aan kunnen dan zij denken en doen motivatie op om ook andere uitdagingen aan te gaan en dromen waar te maken.

Wát een plaatje! Credits voor de fotograaf van Rijndam :-).

De Hoogstraat Highlanders

Tweede plek!!!