Luisterend oor

De Emotional Wellbeing Toolkit ligt op iedere afdeling. “De Toolkit kun je zien als gesprekskaarten die wij kunnen gebruiken. We kunnen ze letterlijk erbij pakken”, vertelt Henrieke. “Overdag zijn onze revalidanten bezig met hun revalidatieproces met therapie en is er afleiding op de afdeling. Maar in de avond of nacht is die afleiding er niet. Ik merk dat veel revalidanten dan allerlei emoties ervaren. Van hoopvol tot depressief, van angst tot blijdschap. De verpleegkundigen zijn vaak de eerste gesprekspartner voor iemand. Het is een mooi stukje van ons vak om onze revalidanten een luisterend oor te bieden.”

Henrieke in gesprek met revalidant

Ondersteuning vanuit de psycholoog

Emotie komt in veel verschillende vormen voor. En worden ook door iedereen anders verwerkt. De verpleegkundigen staan er niet alleen voor om onze revalidanten te helpen. “Er zijn veel verschillende emoties. Als verpleegkundig team zijn we actief bezig om onze revalidanten daarin te helpen. Samen met een psycholoog en onze kwaliteitsverpleegkundige trainen we ons. We bespreken casussen en kijken naar wat wel of juist niet helpend was. We kijken naar hoe we onze revalidanten beter kunnen aanvoelen en zo kunnen anticiperen op wat zij nodig hebben. En dan nog blijft het natuurlijk voor iedereen anders. Dat maakt ons vak juist zo mooi. De Toolkit helpt daarbij, het geeft soms net wat andere invalshoeken over hoe je gedrag kan herkennen.”

Kennis delen

De Toolkit wordt nu alleen nog op de afdeling Dwarslaesie binnen De Hoogstraat gebruikt. “Ik merk dat het ons team, maar ook de revalidant, concrete handvatten biedt. In april is het jaarlijkse congres van het Nederlands-Vlaams Dwarslaesie Genootschap. Daar gaan wij andere verpleegkundigen vertellen over onze manier van werken.”

Toolkit inzien en bestellen

Hier kunt u een deel van de Emotional Wellbeing Toolkit inzien. Wilt u de toolkit aanschaffen voor uw (revalidatie)centrum? Neem dan contact op met Christel van Leeuwen, c.v.leeuwen@dehoogstraat.nl.

Dit verhaal is gepubliceerd op 8 april 2024