“Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap perioden van ademstilstand of ernstig verzwakte ademhaling voorkomen. Je neemt daardoor minder zuurstof op. De klachten die je kan krijgen door apneu zijn divers”, vertelt Marita. “Dat gaat van vermoeid zijn gedurende de dag, minder concentratie hebben of hoofdpijn. Maar ook rusteloosheid, niet fit zijn of algehele malaise. Kortom, je heb niet genoeg energie om de dag door te komen.”

Hoe merk je het in je slaap?

“Net zoals de klachten, is de apneu zelf ook verschillend. Sommige mensen snurken, anderen hebben een lange adempauze of iemand is heel veel wakker gedurende de nacht. Dat kun je zien als een schrikreactie van het lichaam om te ademen”. Bij mensen met een dwarslaesie komt slaapapneu wat vaker voor. “En zeker met een hoge laesie vanaf T12 is het bij ons standaard om te checken op apneu”, gaat Marita verder. “Als we signalen krijgen van iemand, gaan we gedurende de nacht een paar keer naar de ademhaling luisteren. Als we op basis van onze waarneming slaapapneu vermoeden, gaan we het meten met een saturatie-meter op de vinger en een horloge die de gegevens opslaat. Als blijkt dat het zuurstofgehalte in de slaap laag is, verwijst de revalidatiearts naar de longarts.

Wat kun je doen als je niet lekker slaapt door je ademhaling?

“Als je vermoedt dat je niet lekker slaapt door je ademhaling, laat dan eens iemand gedurende de nacht jouw ademhaling waarnemen. Laat die persoon opletten of je gek ademt, of je adem stopt of dat je snurkt. Met die gegevens kun je een afspraak maken met de huisarts om te laten kijken of je slaapapneu hebt. Er zijn dan enkele mogelijkheden om de apneu te verminderen. Het is dan de hoop dat je snel weer als een roos slaapt en zo lekkerder in je lijf zit”, lacht Marita.

Dit artikel is gepubliceerd op 25 november 2024