Motorrijden, meestal begint het met een wens. Vervolgens start een fase van informatie verzamelen om daarna die droom in praktijk te brengen: een rijbewijs halen. Dit proces komt ook terug in het project Bereikbaar in Transitie: informatie en ervaringen beschikbaar maken voor jongeren met een korte arm die willen studeren, werken of auto-/motorrijden.

Om meer te weten te komen over het behalen van een (motor-)rijbewijs met één hand, bezocht revalidatiearts Iris van Wijk de motorbeurs. Hier sprak ze Wilfred Mijnheer van Stel Orthopedie en Jaap Went, deskundige praktische rijgeschiktheid van het CBR. Zij vertelden hoe het werkt en lieten zien welke producten er al gemaakt zijn voor mensen met een armamputatie of korte arm die motor willen rijden. Zo is er een handige testmotor ontwikkeld. Deze testmotor kan van alles in kaart brengen zoals handknijpkracht, reactievermogen en het vermogen om de motor te stabiliseren als je tot stilstand komt.

Op de foto zie je Iris op de testmotor bij de stand van MMvG (Motor Mobiliteit voor Gehandicapten). MMvG heeft als motto: ‘wat je kúnt is belangrijk, niet wat je mankeert…’ en precies dát staat ook bij het project Bereikbaar in Transitie centraal.

Meer weten over het project Bereikbaar in Transitie? Mail naar: k.v.d.sanden@dehoogstraat.nl.