Hoe werken je blaas en darmen als je een dwarslaesie hebt? En wat zijn de gevolgen daarvan? In 2023 legt De Hoogstraat Revalidatie dit uit via Mixed Reality. Esther Middelweerd, verpleegkundig specialist: “De blaas en darmen zijn organen waar een goede werking heel belangrijk is. Hoe dat precies gaat, is vaak lastig te vatten omdat je het natuurlijk niet kan zien. Met de nieuwe informatiemodule kunnen we dat straks wel laten zien. Dat helpt enorm in het begrijpen wat je wel of niet moet doen.”

Esther is enthousiast over deze nieuwe informatiemodule die begin 2023 in gebruik wordt genomen. “Eén onderdeel in de module is de uitleg van de werking van de blaas. Je ziet in het hologram waar de blaas in het lichaam zit. Urine zie je stromen door de nieren en de blaas. En je ziet dat er geplast wordt. We kunnen zo duidelijk maken hoe de blaas in een normaal situatie werkt en wat de veranderingen bij een dwarslaesie kunnen zijn. Maar ook wat mogelijke complicaties zijn die alertheid vragen. Bijvoorbeeld een complicatie waarbij urine terugstroomt vanuit de blaas naar de nieren. Doordat de revalidant een beter beeld heeft van de blaas maakt het dat verdere handelingen zoals het gebruik van een katheter en het uiteindelijk zelf kunnen doen, gemakkelijker worden voor de revalidant.

Interactief

“De revalidanten in de kliniek kunnen straks gebruik maken van deze module. Zij zetten op een zelf gekozen moment de Hololens op (de bril waarop de Mixed Reality te zien is) op en kunnen interactief door de informatiemodule heen gaan. Maar ook de naasten kunnen hem natuurlijk opzetten, wel zo handig als zij ook weten wat de impact is.

De makers van de module

Vanaf 2019 werkt De Hoogstraat Revalidatie samen met HoloMoves aan interactieve beweeggames en informatiemodules voor revalidanten met een dwarslaesie door gebruik van een Mixed Reality-bril. Een multidisciplinair team maakt de informatiemodule over de blaas en darmen. Daarin zitten een oud-revalidant van De Hoogstraat, een revalidatie-arts, een verpleegkundig specialist en de software van HoloMoves. Dankzij de sponsoring van Coloplast wordt deze aanvulling op de informatie module gemaakt.

Lees meer over Mixed Reality in De Hoogstraat