Wat hebben we onderzocht?

“Bij 98 dwarslaesie-revalidanten hebben we cognitie in kaart gebracht met een korte meting”, vertelt Christel van Leeuwen, psycholoog bij De Hoogstraat. “Dus een middel waar we de werking van het brein mee kunnen toetsen. We noemen dit het cognitief functioneren. Dit middel bestaat uit korte testjes op het gebied van de visuele waarneming, het plannen en organiseren, aandacht vasthouden en het tempo van het verwerken van informatie. Tussendoor onthouden de revalidanten ook woorden en zinnen om het geheugen in kaart te brengen. Hierdoor krijgen we inzicht in het cognitief functioneren.”

Wat was de uitkomst?

“We zien dat revalidanten met een dwarslaesie door een ernstig ongeval hogere kans hebben op problemen om de vaardigheden te onthouden, te plannen en te organiseren. Bijna de helft van de revalidanten viel op cognitie uit in ons onderzoek”, legt Christel uit. “Het is op zich ook niet verwonderlijk, want deze revalidanten kunnen op de IC gelegen hebben en tijdelijk buiten bewustzijn geweest zijn of een klap met het hoofd gemaakt hebben. We zien het ook vaker bij mensen met een hoge laesie, omdat die vaak langere tijd last kunnen hebben van een lage bloeddruk. Ook dat kan gevolgen hebben op je brein.”

Waarom onderzoek je dit nu?

De laatste vijf jaar wordt er meer onderzoek gedaan naar het brein van mensen met een dwarslaesie. “Mensen met een dwarslaesie leven langer en blijven langer zelfstandig wonen. Dan is het belangrijk om deze vaardigheden op orde te krijgen. Zowel voor de zelfzorg als het oppakken van werk en voldoende energie houden voor het dagelijks leven. Het gaat nu om meer aandacht ervoor te hebben. Voor veel zorgprofessionals die werken met mensen met een dwarslaesie is dit nieuwe informatie, dus uitleg hierover geven is een eerste stap”, aldus Christel.

Wat gaan jullie met het onderzoek doen?

“Nu we dit weten, besteden we er meer aandacht aan bij de klinische opname in het revalidatiecentrum. Het is belangrijk dat als een revalidant moeite heeft met cognitie, dat we het revalidatieprogramma aanpassen qua rust of juist door geheugentraining te doen. Ook voor thuis is het belangrijk om eventuele aanpassingen te doen.”

Wat kan ik met deze informatie?

“Ieder mens wil met voldoende energie de dag door komen. Lukt dit niet goed, dan kan dat liggen aan fitheid, conditie, herstel in je slaap, ademhaling. Maar het kan dus ook zijn dat je sneller vermoeid bent door verandering van je brein. Als je hoofd schade heeft, is je brein harder aan het werk en kosten de dagelijkse taken meer energie”, sluit Christel af.

Ervaar je energieproblemen gedurende de dag? Neem dan contact op met je revalidatiearts. Het kan verschillende oorzaken hebben. Samen kunnen we kijken naar de beste oplossing.