Handbike via Uniek Sporten; hoe doe je dat?

Voor maximaal 250 euro eigen bijdrage een sportvoorziening aanvragen bij het fonds van Uniek Sporten, onze ervaringsdeskundige Maruschka neemt je mee in dit proces.

Hoewel ik eerder al gelezen had dat je via het Fonds van Uniek Sporten gedeeltelijk je sportvoorziening kon laten financieren, was ik toch wel benieuwd hoe dit in zijn werk ging. Zelf wil ik namelijk al jaren een handbike, maar de laatste keer dat ik op een handbike zat, was 6 jaar geleden in een revalidatiecentrum. Op de website van Uniek sporten las ik dat er een mogelijkheid is om een sportvoorziening uit te proberen, binnen je eigen woonplaats.

Hoe gaat het in z’n werk?

Op de website van Uniek Sporten heb ik een aantal stappen gevolgd om een handbike aan te vragen. Ik wil graag een goede conditie opbouwen en zo gezond mogelijk ouder worden. Door mijn beperkingen in mijn armen had ik een hybride handbike in gedachten. Het proces is vrij makkelijk.

  • Stap 1 klik op de pagina ‘Ik zoek een sport’.
  • Stap 2 klik door naar ‘Hulpmiddelen aanvragen’.
  • Stap 3 vanaf hier kom je terecht op de pagina ‘Aanschaf of uitleen van sporthulpmiddelen’.
  • Stap 4 kies voor ‘Hulpmiddelen lenen’ en selecteer vervolgens je gemeente en kijk of er een uitleen beschikbaar is.
  • Stap 5 ga naar de pagina ‘Gratis hulpmiddel lenen’ en kies een van de verschillende sportvoorzieningen. Ik koos voor een aankoppelbare handbike, zodat ik zo zelfstandig mogelijk mijn sportmoment kon kiezen.

Na het aanmaken van een account had ik binnen een korte tijd de aanvraag voor de leenhandbike rond. Na een paar dagen werd ik al gebeld om een moment voor de passing af te spreken, gewoon bij mij thuis in mijn vertrouwde omgeving.

Na een week het eerste rondje

En zo gebeurde het dat ik een week na mijn aanvraag mijn eerste rondje door de straat reed op een mooie handbike; geleverd met stoel. De medewerkers legden alles precies uit en deden alles voor. Ze gaven alle benodigdheden mee en ook het verdere proces van een eventuele aanvraag namen wij samen door. Dit vond ik persoonlijk erg prettig. Na twee weken belde ze mij op om te vragen hoe het leenmiddel beviel.

Hartslag omhoog

Ik ben er nu een paar keer op uit gegaan met de handbike. Het voelde zo fijn om mijn hartslag te verhogen en buiten adem te zijn, maar voldaan weer thuis te komen. In mijn 7 jaar dat ik een dwarslaesie heb, heb ik zeker wel kracht opgebouwd, maar conditie was eerder vanwege mijn armbeperking nog niet gelukt. De volgende stap is een gesprek met de ergotherapeut van De Hoogstraat, om samen de aanvraag van de handbike bij de gemeente door te nemen en in te dienen. Ik hoop dat ik van de gemeente toezegging krijg voor de handbike.

Altijd een vergoeding

Als het toegekende sportbudget van de gemeente niet genoeg is, betaalt Uniek Sporten 85% van het restantbedrag voor jou. Hier betaal je 15% eigen bijdrage over, met een maximum van 250 euro. Wanneer je een volledige afwijzing van de WMO krijgt, kun je met deze afwijzing volledige financiering aanvragen voor weer 85% van het totaalbedrag en weer met een maximale bijdrage van 250 euro.

Wanneer je deze 250 euro niet zelf kunt betalen, heeft de website van Uniek Sporten ook een speciale toolkit online om voor dit overige bedrag een crowdfundingsactie te starten. Wat mij betreft is dit een win-win situatie.

Dit bericht is geplaatst op 7 november 2022