“Het is vooral de durf. Wat kan, moet je proberen te doen.”

Martin Kers heeft het Guillain-Barré Syndroom (GBS), waardoor hij grotendeels verlamd is. Het herstel laat bij Martin op zich wachten. Hierdoor kan hij veel dingen niet meer zoals hij vroeger gewend was, maar dat laat Martin niet in de weg zitten om zijn grootste wensen waar te maken. Eén grote wens van Martin is om weer regelmatig bij zijn lievelingsrestaurant te kunnen eten. En of dat kan? Jazeker! “Het is vooral de durf, dat geldt voor alle revalidanten. Je moet blijven proberen en je normale leven weer oppakken. Wat kan, moet je proberen te doen. En lukt het? Dan heb je weer een drempel overwonnen.”

Verpleegster Judith

Martin is een groot visliefhebber. In zijn woonplaats Utrecht – en waar De Hoogstraat is gevestigd – zitten een aantal vistentjes waar hij graag komt. Op een middag verraste verpleegkundige Judith Haasjes hem met vis. “Ze haalde voor mij twee broodjes met heerlijke paling en wilde zalm. Zonder dat ik ernaar vroeg!”

Toen er een zeildag werd georganiseerd door De Hoogstraat in Loosdrecht bracht dat Martin op een idee. “Ik hou niet van water, maar mijn lievelingsrestaurant staat daar wel. Ik kom daar al sinds de opening. Dus ik dacht, ik kan het voor mezelf wel leuk maken door een eetafspraak te plannen, ondanks mijn handicap. Ik heb toen gelijk Judith gevraagd om mee te gaan.”

En hup, naar het lievelingsrestaurant!

De zeildag was op een maandag, de dag dat het restaurant gesloten was. Maar dat weerhield Martin er niet van om naar zijn lievelingsrestaurant te gaan. Hij en Judith kozen een andere dag uit en al snel zaten ze in een busje naar Loosdrecht.

“Voor mij was het de vraag hoe dat zou gaan. Ineens heb je te maken met omstanders. Ik hoorde al van mede-revalidanten dat ze dat niet zouden durven. Wij hebben daar zonder problemen en zonder dat iemand raar opkeek een 3-gangenmenu gehad. Ik lette niet echt op mijn omgeving, maar er was wel een man die regelmatig keek. Hij kwam uiteindelijk naar ons toe en vertelde hoe dapper hij dit vond. Dat vond ik eigenlijk wel leuk.”

Judith vult aan: “Als ik voor mezelf mag spreken vond ik het wel fijn dat hij er even bij kwam staan om te vragen wat er aan de hand was, omdat hij al een paar keer onze kant op keek. Je weet niet wat iemand denkt, dat vind ik ingewikkeld op zo’n moment. De meneer ging er uiteindelijk met respect mee om en het was fijn dat hij aangaf dat hij het dapper vond van Martin.”

(het verhaal gaat door onder de afbeeldingen)

Onderweg in het busje!

Martin en Judith in het restaurant

Revalideren is leren

Revalideren is leren, dat betekent dat een revalidant vaak thuis pas écht leert omgaan met zijn beperkingen in het dagelijkse leven. Een uitstapje zoals Martin heeft gemaakt, kan extra bijdragen aan de zelfredzaamheid in de maatschappij. “Tijdens zo’n uitstapje pas ik ook oefeningen toe die ik bij de fysiotherapie en ergotherapie heb geleerd. Zo kan ik alvast oefenen in het dagelijkse leven, maar wel met een verpleegkundige erbij.”

Lees meer over revalideren is leren op www.revaliderenisleren.nl.

Guillain-Barré Syndroom

Het Guillain-Barré Syndroom (GBS) is een ziekte waarbij de spieren in de armen, benen en romp binnen enkele dagen of weken verzwakken. Soms kunnen mensen vrijwel helemaal verlamd raken. Ook het gevoel kan veranderen, vaak beginnend in de tenen of vingers. Herstel is mogelijk, maar bij Martin verloopt dit proces nog langzaam. Zijn streven is om in een handgestuurde rolstoel zichzelf voort te kunnen bewegen, daar ligt momenteel zijn focus op in het revalidatiecentrum. “En alles wat daarbij ook lukt is mooi meegenomen.”

Dit verhaal is gepubliceerd op 8 juli 2022