“Ik besef nu hoe kwetsbaar wij eigenlijk zijn”

“Ik kijk terug op een hele bijzondere ervaring bij De Hoogstraat”, begint Leander Uijttewaal zijn verhaal. Leander is in het dagelijks leven kok bij The Mondial Golf & Short Game Center in Houten. Toen de golfhoreca zo goed als dicht moest vanwege de corona-maatregelen, viel ook het werk van Leander stil. Af en toe koken, niet meer zijn dagelijkse passie kunnen uitoefenen. Via een ‘uitleenregeling van horecapersoneel’ kwam Leander bij De Hoogstraat terecht op de afdeling Dwarslaesie en Orthopedie. Zo verruilde Leander zijn koksbuis in voor een verpleegkundig jasje. “Een nieuwe wereld ging voor me open.”

Leander kon aan de slag bij De Hoogstraat via een subsidieregeling om medewerkers uit de horeca die tijdelijk niets te doen hadden te laten werken in de zorg of andere plekken waar handen tekort schoten. Hans Wognum, mede-eigenaar van The Mondial, pakte deze kans met beide handen aan. “Ten tijde van corona werd het spannend. Je wilt je personeel toch zoveel mogelijk zekerheid op werk bieden. Na het doen van allerlei onderhoudsklussen was het werk op de golfbaan echt gedaan. Ik was blij met de uitleenmogelijkheid.” De Hoogstraat had juist behoefte aan extra handen in verband met uitvallen van personeel door corona, dus pakten beide organisaties deze kans beet.

Een lichtpuntje op hun dag

Leander: “Ik kwam in een hele andere wereld terecht. Je weet niet wat je kan verwachten als je nog nooit iets met revalideren te maken hebt gehad. Al snel kreeg ik een band met de revalidanten en De Hoogstraat-collega’s. Ik hielp dagelijks bij het uitdelen van de maaltijden en ik ondersteunde de mensen bij het eten. Het lijkt zo simpel, een broodje smeren, maar soms een hele uitdaging heb ik gezien. Wát een verschil met mijn dagelijkse praktijk op de golfbaan”, vertelt Leander enthousiast.

“Ik besef nu hoe kwetsbaar wij eigenlijk zijn. Er gaat heel veel goed, maar een ongeluk met blijvende consequenties zit in een klein hoekje. En dan lig je zomaar in De Hoogstraat en moet je werken aan je ‘nieuwe leven’. Ik vond het bijzonder dat ik dan door een praatje en door een extra beetje zorg rondom het eten, dat is immers mijn passie, toch een lichtpuntje kon brengen op hun dag. Je ziet de mensen tijdens hun revalidatie zo veranderen. Van het proces van accepteren dat je leven er heel anders uit gaat zien tot behoorlijke zelfredzaamheid als ze weer naar huis gaan.”

Sport draagt bij aan deelname in de maatschappij

Andersom zetten de verhalen, waarmee Leander naar de golfclub kwam, Hans aan het denken. “Leander en ik hadden veel contact in die tijd. Het deed me beseffen dat mensen die zoiets meemaken in een soort film zitten. Van de een op het andere moment heb je een ander leven. Dat vraagt veel van een mens. Met dit ‘nieuwe leven’ moet je weer een weg zoeken in de maatschappij. Ik ben ervan overtuigd dat sporten een afspiegeling is van de mate van kunnen functioneren in de maatschappij. Als je gaat sporten maak je immers deel uit van de sociale community. Dat ondersteun ik van harte als golfbaaneigenaar!”

Gepassioneerd vertelt Hans verder: “Ik zie hier bij de golfclub mooie kansen voor de revalidanten van De Hoogstraat. Zo versterken we elkaar. Ik weet dat er een zogeheten ‘paragolfer’ bestaat. Iemand in een rolstoel kan meer omhoog komen en daardoor een mooie zwaai maken en golfen. Het is zelf mogelijk om aangepast op hoog internationaal niveau te golfen en dat wordt ondersteund door de Nederlandse Golfvereniging voor Gehandicapten. In mijn ogen golfers met een dubbele uitdaging: een fysieke en een sportieve.”

Expertise bundelen

“Het was interessant om vanuit een ander perspectief naar het serveren van voeding te kijken”, zegt Leander, als het gaat over het inbrengen van zijn expertise in De Hoogstraat. “In mijn keuken is er een hele andere dynamiek dan in De Hoogstraat. Waar het in De Hoogstraat vooral gericht is op zo goed mogelijk zelfstandig worden en op regelmatige tijden eten, gaat het in mijn keuken vooral om de gastgerichtheid en de beleving rondom het eten. Een instellingskeuken en keuken van een restaurant werken heel anders. Het was interessant om beide invalshoeken te bespreken en waar mogelijk bij elkaar te brengen. Ik denk dat daar in de zorg in het algemeen nog een hele wereld te winnen is”, aldus Leander.

Dit verhaal is gepubliceerd op 28 juni 2021