‘Sport hielp hem weer op de been’

“Sport was altijd al zijn lust en zijn leven”, begint Ciska, moeder van Joost, haar verhaal. “De Hoogstraat maakte dat opnieuw voor Joost mogelijk toen hij moest revalideren van zijn dwarslaesie. Hij heeft daardoor nog zoveel kunnen doen!”.

Joost is vijftien als hij in februari 2022 naar De Hoogstraat komt om te revalideren. Door zijn ongeneeslijke ziekte krijgt hij een dwarslaesie. Hij laat het er niet bij zitten. Met zijn doorzettingsvermogen en vastberadenheid lukt het hem om weer met krukken te kunnen lopen. En kan hij toch nog veel sportieve activiteiten oppakken. Begin april 2023 neemt Joosts ziekte het over en overlijdt hij op 9 juni 2023 aan de gevolgen van kanker.

Sportopleiding en stage met zijn rolstoel

“Sporten heeft Joost in zijn revalidatietijd letterlijk weer op de been geholpen. Wij dachten dat er niet veel meer kon, maar hij liet het tegendeel zien. Net na zijn revalidatietraject is hij zelfs de MBO Sportacademy gaan volgen en liep hij stage bij zijn voetbalclub vanuit zijn rolstoel. Hij deed het gewoon. En toen tijdens zijn revalidatie de vraag kwam of hij nog wilde skiën, was er eerst ongeloof en direct daarna geen enkele twijfel. Dus het was snel geregeld: hij ging mee met de Mentelity Games met De Hoogstraat!”

Therapeuten Annemay en Marie-José gingen als begeleiders mee met die reis: “We hebben Joost leren kennen als een hele sportieve, zachtaardige, bescheiden en lieve jongen. Hij maakte zo makkelijk contact met anderen. De andere kinderen die mee waren, voelden zich altijd heel snel erg vertrouwd en op hun gemak bij hem. Hij bleef altijd heel erg dichtbij zichzelf.

Ondanks de belemmeringen van zijn ziekte liet hij zich niet tegenhouden om allerlei uitdagingen aan te gaan. Zo rolstoelbasketbalde hij fanatiek en is hij tot twee keer toe mee geweest naar de Mentelity Games in Zwitserland. Hij ging uiteraard gewoon zelfstandig in de zit-ski naar beneden. Zo was Joost.”

Iets terugdoen met sport

“Dat is wat Joost ons nagelaten heeft”, vertelt Ciska. “Doorzetten en gewoon doen. En vooral in beweging komen en blijven. Dat gaf Joost een boost. Toen hij overleed, wilden we wat doen dat daarbij paste. We hebben familie en vrienden om een bijdrage voor De Hoogstraat gevraagd. In overleg met de therapeuten van De Hoogstraat Sport zijn wij blij dat te kunnen doneren aan de Kleutersport. Er is namelijk nauwelijks tot geen sportaanbod voor kleuters waar bewegen en sporten niet vanzelfsprekend is. Terwijl het juist zo belangrijk is om aan de motoriek en het zelfvertrouwen te bouwen.”

Kleuters in beweging dankzij gift

Kinderfysiotherapeut Annemay en kindersporttherapeut Marie-José daarover: “Kleutersport is voor kinderen van vier tot zes jaar met een lichamelijke beperking. Wij geven dat op woensdagmiddag in De Hoogstraat. We weten zeker dat Joost deze activiteit zou ondersteunen. We denken dat hij het ook belangrijk had gevonden dat deze jonge groep kinderen positieve ervaringen zal opdoen in het bewegen. Wij zijn de familie en vrienden van Joost dankbaar voor deze prachtige gift en zijn ontzettend dankbaar dat we Joost hebben mogen leren kennen.”

Dit verhaal is gepubliceerd op 7 december 2023