Vol in de picture
Daan en Arda ontmoetten elkaar in een zwembad in Amersfoort, waar Arda met een promostandje stond als leefstijlcoach. Daan herinnert zich: “Arda stond daar vol in de picture te vertellen. De energie die zij had, zag ik niet vaak bij anderen met een korte arm. We raakten aan de praat en toen vertelde ze over haar handigheidjes en hulpmiddelen, die ik zelf ook erg interessant vond. Voor dagelijkse bezigheden, maar ook voor het sporten had Arda van alles.”
Rechtop een biefstuk eten
“De Hoogstraat was al een tijdje niet meer in beeld, want ik redde me wel.”, vertelt Daan. Maar toen hij hoorde over Arda’s overbelastingklachten en de aanpassingen die ze daarvoor heeft, werd hij toch nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Zonder een hulpmiddel of prothese is er een verschil in armlengte tussen beide armen. Hierdoor wordt er vaker asymmetrisch bewogen en werkt de niet-aangedane arm vaak een stuk harder. Dit kan voor een lange tijd goed gaan, maar kan op den duur zorgen voor overbelasting van het lichaam. Arda: “Ik ben tien jaar geleden uitgevallen op mijn werk, omdat mijn hand en arm overbelast waren. Als je de hele dag door veel typt en schrijft, is het wel handig als je kortere arm ook wat kan. Een tijdje geleden heeft Ellen van de Revalidatietechniek een typstokje voor mij gemaakt, waar ik echt niet meer zonder kan. Hiermee kan ik met twee armen op een toetsenbord typen. Ook heb ik nu een prothese waaraan ik opzetstukken kan vastklikken, zoals een mes, vork of haak. Hiermee kan ik eindelijk een biefstuk eten, terwijl ik helemaal rechtop zit.”
Arda vertelt verder: “Ik had heel wat nek- en rugklachten kunnen voorkomen als ik eerder dingen wat symmetrischer had gedaan. Zo’n typstokje had de overbelasting op mijn werk tien jaar geleden kunnen voorkomen. Maar toen ik jonger was, zag ik dat nog niet in. Je wilt er niet aan, je doet er niet aan, je leidt je leven en je redt je wel. Daan en ik kunnen prima ons leven leiden zonder hulpmiddelen, wat we hiervoor ook altijd hebben gedaan. Maar met gebruik van hulpmiddelen, kan het alleen zoveel handiger én beter voor je lichaam. Ik ben daarin nu veel lichaamsbewuster geworden.”
Dansend de sportschool uit
Daan: “Arda’s verhaal triggerde mij om weer langs De Hoogstraat te gaan. Het is niet alleen leuk, maar ook belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Vooral voor mensen met een korte arm, zoals wij. Door meer symmetrisch te bewegen, voorkom ik overbelastingklachten en zorg ik ervoor dat niks verkeerd groeit. Zo heeft Daan nu een prothese met opzetstukken, die hij gebruikt voor het sporten. Daan: “De eerste keer dat ik de sportschool in liep met mijn prothese, vond ik zó euforisch. Voordat ik een prothese had, kon ik veel apparaten of oefeningen niet doen. Soms kon ik dingen wel, maar was ik uit balans. Zoals de pull-up, dat is ergonomisch niet handig met een korte arm. Nu heb ik de mogelijkheid om alle apparaten uit te proberen. Ik heb de keuze, in plaats van dat de keuze voor mij wordt bepaald omdat ik een korte arm heb. Daar ben ik de behandelaren van De Hoogstraat zo dankbaar voor en het voelt zo lekker dat ik dat nu allemaal kan doen. Arda herkent Daans gevoel: “Na de eerste keer in de sportschool met mijn prothese, kwam ik dansend thuis. Het is zo’n euforisch gevoel, telkens als je weer iets nieuws kan.”