Donderdag 21 november wonnen we de Medische Inspirator Prijs 2019 van ZonMw met het project ‘Dwarslaesie in beweging met hologrammen’. Via een mixed reality-bril willen wij met hologrammen dwarslaesie-revalidanten met een game meer in beweging krijgen. “Met de prijs willen wij een aantal brillen kopen en de game verder ontwikkelen”, vertelt Janneke Stolwijk, revalidatiearts dwarslaesie en spina.

Mensen komen bij De Hoogstraat Revalidatie binnen op het slechtste moment van hun leven. Veel dwarslaesie-patiënten zijn aan bed gebonden en moeten zoeken naar motivatie om in beweging te komen. Om kansen op toekomstige complicaties te verminderen moeten patiënten de spieren die nog intact zijn trainen en bewegen.

Kleurrijke game

Met de bril kunnen patiënten met hologrammen – bijvoorbeeld dieren of voorwerpen – even ontsnappen aan de werkelijkheid. Anders dan een virtual reality-bril zie je met de mixed reality-bril gewoon je eigen omgeving. Een steriele ruimte krijgt kleur en normale revalidatieoefeningen worden vervangen door zwaardgevechten en schildersessies. “Deze nieuwe bril en de kleurrijke game stimuleren en dagen revalidanten uit om te bewegen”, aldus Janneke Stolwijk.

Het project

Het project ‘Dwarslaesie in beweging met hologrammen’ is samen met HoloMoves, Dwarslaesie Organisatie Nederland, UMC Utrecht én revalidanten ontwikkeld. Het project was samen met drie andere projecten genomineerd voor de Medische Inspiratorprijs.