Hoe werken je blaas en darmen als je een dwarslaesie hebt? En wat zijn de gevolgen daarvan? Om mensen die net een dwarslaesie hebben daar inzicht in te geven ontwikkelden De Hoogstraat Revalidatie en HoloMoves de informatiemodule blaas en darm. Met de nieuwe informatiemodule kunnen revalidanten met de Hololens, een Mixed Reality bril, precies zien wat er in de blaas en darmen gebeurt. Dat helpt enorm in het begrijpen wat ze juist wel of niet moeten doen.

Janneke Stolwijk, revalidatiearts bij De Hoogstraat is enthousiast over deze nieuwe module: “Revalidanten zien door de bril een hologram waar de blaas in het lichaam zit. Zij zien de urine stromen door de nieren en de blaas en hoe urine afgevoerd wordt door het plassen. Het wordt hen duidelijk gemaakt wat het verschil is hoe de blaas in een normaal situatie werkt en wat de veranderingen bij een dwarslaesie kunnen zijn. Maar ook wat mogelijke complicaties zijn die alertheid vragen. Bijvoorbeeld een complicatie waarbij urine terugstroomt vanuit de blaas naar de nieren. Doordat de revalidant een beter beeld heeft van de veranderde werking van de blaas kan de revalidant gemakkelijker zelf gezonde beslissingen nemen rond zijn blaas en maakt het dat verdere handelingen zoals het gebruik van een katheter gemakkelijker worden.”

Interactief

De revalidanten in de kliniek kunnen straks gebruik maken van deze module. Joep Janssen van Holomoves: “Op een zelf gekozen moment zetten patiënten een Hololens op. De Hololens is de bril waarmee de hologrammen om hen heen worden geprojecteerd. Hiermee kunnen patiënten dan interactief door de informatiemodule heen. De 3D modellen worden verrijkt met animaties en uitleg van de arts, geschreven en gesproken. Op deze manier kunnen revalidanten op hun eigen tempo de informatie zien, horen en ervaren. Ook hun naasten kunnen hem natuurlijk opzetten, wel zo handig als zij ook weten wat de impact is.

De makers van de module

Vanaf 2019 werkt De Hoogstraat Revalidatie samen met HoloMoves aan interactieve beweeggames en informatiemodules voor revalidanten met een dwarslaesie door gebruik van een Mixed Reality-bril. Met deze technologie werken ze aan meer eigen regie en een intensievere revalidatie. Een multidisciplinair team maakt de informatie-module over de blaas en darmen. Daarin zitten een oud-revalidant van De Hoogstraat, revalidatiearts Janneke Stolwijk, een verpleegkundig specialist en het volledige software developmentteam van HoloMoves. Dankzij de sponsoring van Coloplast wordt deze uitbereiding, van blaas en darm, bovenop de reeds bestaande de informatiemodule gemaakt.