Gezond voedingsaanbod voor revalidanten, medewerkers en bezoekers

De Hoogstraat Revalidatie ondertekent de intentieverklaring ‘Gezond 2025’ van de Alliantie Voeding in de Zorg. Hiermee benadrukt De Hoogstraat het belang van de verandering naar een gezonder en duurzamer voedingsaanbod voor revalidanten, medewerkers en bezoekers met ‘Goede Zorg Proef je’. De Hoogstraat zet zo in op het behalen van de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord.

Goede voeding draagt bij aan herstel van revalidanten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers.

Kobien Mijland, bestuurder bij De Hoogstraat Revalidatie: “Het belang van gezonde en de juiste voeding die ook gewoon lekker is, is in de revalidatie ontzettend groot. Wij doen al veel aan voorlichting voor bijvoorbeeld onze dwarslaesie revalidanten. Ook in beweging komen en voldoende slaap is een belangrijk speerpunt binnen onze revalidatie, maar onze ambities reiken verder. Stapsgewijs gaan wij ook ons voedingsaanbod voor revalidanten, medewerkers en bezoekers aanpassen. Samen met revalidanten, onze cateringmedewerkers, verpleging en therapeuten werken wij toe naar nog meer bewustwording en aanpassingen van ons eetgedrag.”

Gezond eten in De Hoogstraat

De Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum vormt de basis voor het gezonde voedingsaanbod in de zorginstellingen. De Schijf van Vijf vormt de basis voor het bepalen wat een gezondere keuze is. “Uiteindelijk willen we het aanbod van ons eten en drinken zo aanbieden dat de revalidant zelf regie heeft op de keuze die hij maakt, maar dat de gezonde keuze wel de meest voor de hand liggende en aantrekkelijke keuze is”, aldus Kobien Mijland.

Gezonde voeding in het Nationaal Preventieakkoord

Gezonde voeding in ziekenhuizen en zorginstellingen is één van de aandachtspunten in het Nationaal Preventieakkoord (NPA), dat in 2018 is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en getekend door 70 partijen, waaronder de Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlands Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).  Goede Zorg Proef Je wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS. Algemene ziekenhuizen, opleidingsziekenhuizen, academische ziekenhuizen, GGZ-instellingen, revalidatie instellingen, en zorg- en welzijnsorganisaties vanuit alle hoeken van Nederland, doen mee in Goede Zorg Proef Je.

v.l.n.r. Rosan Woelders (diëtist), Kobien Mijland (lid raad van bestuur), Ellen Evertzen (manager facilitair)