Hoe bewust ga jij om met energie? Dat is de vraag komende week aan medewerkers en revalidanten in De Hoogstraat. Kobien Mijland, bestuurder bij De Hoogstraat: “Net als iedereen moet ook de zorgsector haar steentje bijdragen aan bewust omgaan met onze energie. Binnen De Hoogstraat doen we daar veel aan. Zo hebben wij sinds 2022 het milieukeurmerk Zilver in ons bezit en dat smaakt naar meer. Om nog meer bewustwording te creëren doen we daarom graag mee aan deze week”, vertelt ze enthousiast.

Afgelopen jaren heeft De Hoogstraat al heel wat werk verricht om energiezuiniger te worden. De coördinator Techniek & Onderhoud Arie Verbeeke, Kobien Mijland en de manager Facilitaire zaken Ellen Evertzen zijn de drijvende krachten als het gaat om energiebesparing binnen De Hoogstraat. Ellen Evertzen is trots op wat De Hoogstraat tot nu toe heeft bereikt. “We ondertekenden in december 2022 de Green Deal 3.0. In 2022 behaalden we ook al het milieucertificaat Zilver van het Milieu Platform Zorg. We hebben vorig jaar ook een nieuwe warmtepomp geïnstalleerd.”

Arie over de warmtepomp: “Deze warmtepomp verwarmt ons gebouw duurzaam op. Dit scheelt zowel energie als energiekosten welke dan weer terug kunnen vloeien naar de zorg. Ook hebben we de temperatuur van ons zwemwater met één graad teruggebracht. Dit lijkt weinig, maar scheelt toch in energie en dus kosten. En het is de bedoeling om de restwarmte die ontstaat wanneer de warmtepomp koelt, in te zetten voor het verwarmen van het zwembad. Zo zijn er tal van maatregelen genomen”, aldus Arie.

Bewustwording bij medewerkers en revalidanten

Toch blijft het nodig om het thema duurzame zorg continu onder de aandacht te brengen. Arie daarover: “Binnen De Hoogstraat hebben we daarom de Greencommissie. Een groep enthousiaste collega’s die elke maand een tip, een weetje of leuke actie bedenkt om alle collega’s van De Hoogstraat te prikkelen om ook zelf actie te ondernemen. Ook proberen we onze revalidanten en medewerkers bewust te maken van keuzes. Een simpele actie om je beeldscherm na je werkdag uit te zetten. Of een stekker uit het stopcontact te halen als de stroom niet meer nodig is. Een kleine handeling, maar het scheelt toch. Ook nemen we onze revalidanten mee in energiebesparing. Een simpele maatregel is de handen wassen met koud water. Het lijkt heel eenvoudig, maar het scheelt in energie en kosten.”

Activiteiten komende week

De campagneweek is een mooie gelegenheid voor De Hoogstraat om actief bezig te zijn met duurzaamheid weer een boost te geven. “Samen met de Greencommissie hebben we elke dag van de week gevuld. Van leuke tips op ons intranet en schermen in huis met wat iemand zelf kan doen, tot het uitdelen van appels die we bij een lokale kweker hebben gehaald.”, aldus Ellen. Zo dragen wij ons steentje bij.

Milieuthermometer Zorg

De Milieuthermometer Zorg stimuleert en borgt een duurzame bedrijfsvoering. De organisatie maakt concretisering van het milieubeleid met een helder doel mogelijk. De Milieuthermometer Zorg is in 2012 gestart om zorginstellingen te keuren op de duurzaamheid van hun bedrijfsvoering. Het keurmerk is uitgegroeid tot een belangrijke, landelijke waardering. De Hoogstraat kijkt daarin onder andere naar afvalverwerking, energiebesparing, groenvoorziening en voedselverspilling.