Het is begin juni. Jan-Willem Buist is er bijna klaar voor. De HandbikeBattle! Het strijdtoneel is de klim naar de Kaunertaler Gletscher in Tirol, Oostenrijk. De deelnemers gaan op armkracht naar boven, over een lengte van twintig kilometer en met 867 meter hoogteverschil. Een mooie uitdaging voor handbikers van alle niveaus. Voor sommigen een pure wedstrijd, voor anderen dé sportieve uitdaging van het jaar.

Jan-Willem is een echte fietser, ook voordat hij zijn incomplete dwarslaesie kreeg. Tijdens zijn revalidatie komt hij in aanraking met handbiken en het virus grijpt hem. “Het is bijna zover!”, start Jan-Willem enthousiast zijn verhaal. “Ik heb er zin in. Eindelijk na drie jaar trainen, kunnen we echt gaan.” Jan-Willem traint veel om kilometers te maken, twee keer in de week ongeveer dertig kilometer. “In maart ben ik nog geopereerd aan mijn rug. Gelukkig gaat het herstel goed en maak ik op zondag met mijn fietsbuddy, met wie ik vroeger mee op de racefiets trainde, de nodige kilometers. Wat dat betreft ben ik er klaar voor”.

Verwachting

“Ik denk dat het behoorlijk zwaar gaat worden. Ik heb hier in Nederland niet kunnen trainen op de hoogtemeters, de weg is lang en steil. Dus dat wordt wel afzien. Ik hoop dat ik er drie tot vier uur over doe. Ik vind de tijd eigenlijk niet zo belangrijk, ik wil bovenop die berg staan! Dat is mijn overwinning.”

Hoe is het vijf dagen na de HandbikeBattle?

“Het is gelukt! Wat was dit speciaal om mee te maken”, begint Jan-Willem best een beetje euforisch. Het is vijf dagen na de HandbikeBattle, blij vertelt hij over zijn ervaring. “In drie uur en 35 minuten was ik aan de finish. De hele rit was mooi en leuk, maar de laatste paar kilometer was het afzien. Dat is een behoorlijk steile weg. Maar mijn buddy, de andere deelnemers en begeleiders en het publiek dragen je die laatste meters! Wat een verbondenheid voelde ik daar, fantastisch. Nu terugkijkend op deze week en de battle zelf, zie ik deze battle als een overwinning op mezelf. Het stelt me in staat om verder te kijken. Ik heb letterlijk en figuurlijk die berg beklommen.”

Ontzettend leuke week

“We hebben met alle deelnemers een mooie week gehad. Maandag startten we met een training met Jetze Plat. Dat was gelijk trainen op een steil stuk weg, het zette iedereen gelijk op scherp. Dinsdag stond er ook een training op het programma, woensdag wat meer rust en donderdag was dé dag. We werden uitgezwaaid door kinderen van de lokale school en de burgemeester gaf het startschot. Het hele dal was bij de HandbikeBattle betrokken. Het is ook zo’n prachtig gebied. Heel veel faciliteiten zijn goed aangepast op rolstoelgebruikers; het hotel, de supermarkt ga zo maar door.

Het Hoogstraat-team – de Highlanders – zijn tweede geworden. “Ik ben echt supertrots op dat resultaat. De gehele organisatie was top. En de mensen van De Hoogstraat, die verdienen de eerste plek”, sluit hij lachend af.

Dit verhaal is gepubliceerd op 1 juli 2022