“Op de jeugdafdeling zien we veel kinderen met een dwarslaesie. Bij deze kinderen is het van belang om de ademhaling te trainen”, vertelt Marloes Pijnenburg, logopediste op de afdeling. “Dit doen we bij de logopedie onder andere door een apparaat: de Groovtube. Dit is een tube die we koppelen aan bijvoorbeeld een tablet. Op die tablet doen zij spelletjes waarmee ze directe visuele feedback krijgen. En dat motiveert natuurlijk om door te gaan. Er zijn verschillende apps voor verschillende doelen en doelgroepen. Iedere app heeft een spelelement”.

Van jongs af aan

Het bijzondere aan de GroovTube is dat je kunt beginnen met heel jonge kinderen. “Al op zeer jonge leeftijd raken de kinderen gewend aan de ademhalingsspelletjes. We oefenen zowel op inademing als op uitademing. Daarbij kun je de duur, kracht en het uithoudingsvermogen instellen. Het niveau is voor iedere revalidant individueel te bepalen en kun je gedurende de training opbouwen. Het mooie is dat de resultaten behouden blijven waardoor je vooruitgang kunt monitoren”, aldus een enthousiaste Marloes.

Beter praten en hoesten

“Kinderen worden door de spelletjes bewust van de ademhaling. Hierdoor is krachttraining mogelijk om goed te kunnen doorhoesten en de conditie van de longen te onderhouden. Door tegen weerstand in en uit te ademen worden de ademhalingsspieren getraind. Tijdens het ademen tegen weerstand in, ontstaat er een positieve druk in de longen waardoor de longen langer open blijven. Lucht krijgt beter de kans om achter het slijm in de longen te komen. Ook verbetert de adem-stemgeving wanneer de spieren sterker zijn. In plaats van een zachte stem, krijgen kinderen een krachtigere stem en dat is voor ieder kind fijn.”

Gepubliceerd op 3 december 2024