Veerle

Verpleegkundige kinderen & jongeren

Na mijn opleiding tot hbo-verpleegkundige koos ik voor een baan in het ziekenhuis, omdat ik veel interesse heb in de medische handelingen. Ik ervaarde dat de opnames in het ziekenhuis kort en snel zijn en dat je daardoor moeilijk een band opbouwt met de patiënten. Daarom besloot ik op zoek te gaan naar een werkomgeving waarbij ik voor een langere periode betrokken ben bij de patiënt. En daarnaast wilde ik graag met kinderen werken.

Kennis maken met revalidatie

Via mijn praktijkopleider in het ziekenhuis waar ik werkte, kwam ik in contact met de kind- en jeugdafdeling van De Hoogstraat Revalidatie. Tijdens mijn hbo-opleiding tot verpleegkundige werd er weinig aandacht besteed aan revalidatie. Ik wist er eigenlijk weinig van. Nadat ik een dag had meegelopen was ik gelijk heel enthousiast en positief verrast over de veelzijdigheid. Het werk is medisch en verpleegtechnisch interessant. En daarnaast ondersteun ik op lichamelijk en psychisch gebied.

“Ik vind het mooi om onderdeel te worden van dit proces”

Wat me zo aanspreekt is de relatie die je opbouwt met het kind en de ouders. Je hebt veel verantwoordelijkheid, maar maakt ook ingrijpende dingen van dichtbij mee. Zoals kinderen die leren omgaan met beperkingen. Daarnaast spelen de psychische aspecten ook een grote rol in deze functie. De verwerking van bijvoorbeeld een ongeluk of aandoening komt vaak pas na de ziekenhuisopname. Ik vind het mooi om onderdeel te worden van dit proces en ze te helpen om hun leven weer op te bouwen.

Een band opbouwen met ieder kind

Het ondersteunen van kinderen tijdens een langer proces is uniek aan het werken in de revalidatie. Ook de verschillende ziektebeelden waar ik mee te maken heb, maken het werk divers en leerzaam. Zo werk ik met kinderen die een dwarslaesie of amputatie hebben, maar ook met kinderen die niet-aangeboren hersenletsel hebben. Desondanks kijk ik niet alleen naar het ziektebeeld, want ieder kind is anders en ook ieder revalidatieproces verloopt op een andere manier. Doordat de revalidatie langer duurt, ben ik niet alleen verpleegkundige, maar ook begeleider en kan ik een band opbouwen met het kind en met de ouders.

“De uitdaging voor mij is dat ik weet dat ik volgend jaar niet ben uitgeleerd”

Alle facetten en mijn talenten als hbo-v’er kan ik hier uitvoeren, van de coachende rol tot aan de verpleegtechnische handelingen. Ik kan hier nog veel leren wat betreft materialen, apparatuur, medicatie en ziektebeelden. Doordat ik werk in een multidisciplinair team leren we van elkaar en kunnen we elkaar aanvullen. Door de korte lijntjes en directe communicatie is het ook makkelijk om vragen te stellen. Ook heb ik nog de mogelijkheid om door te groeien naar bijvoorbeeld kwaliteitsverpleegkundige. De uitdaging zit hem dan ook voor mij in dat ik weet dat ik voorlopig niet uitgeleerd ben.