Kirsten

Ergotherapeut

“Als ergotherapeut train ik vaardigheden met revalidanten, zoals bijvoorbeeld aan- en uitkleden, schrijven of veters strikken, die zij nodig hebben om weer zo zelfstandig mogelijk te functioneren in hun dagelijks leven. Van tevoren is er met de revalidant bepaald, aan welk doel gewerkt gaat worden. Dit is afhankelijk van de diagnose. Het mooie vind ik dat ik met andere behandelaars samenwerk om hetzelfde doel te bereiken, ieder vanuit zijn eigen vakgebied. Als ergotherapeut maak ik ook gebruik van wat de revalidant leert bij de andere therapeuten. Zo leren we van elkaar.

Ik word er blij van als je ziet dat dingen weer lukken

Het verveelt nooit om elke dag met kinderen te werken, iets voor hen te kunnen betekenen en samen een doel te bereiken, want ieder kind is anders en heeft weer andere vragen. En dat ik daar mijn creativiteit bij nodig heb, maakt het werk extra leuk. Vaak kom je er niet met een standaard oplossing en moet je creatief en buiten de lijntjes kunnen denken om datgene te bereiken waar iemand naartoe wil. Bijvoorbeeld het meisje dat onvoldoende spierkracht en aansturing had in haar aangedane hand om haar vork vast te houden. Samen met de revalidatietechnicus bedenk ik dan een oplossing. De revalidatietechnicus maakte vervolgens een aangepaste vork met een elastisch bandje, waardoor de vork eigenlijk aan haar hand vast werd gemaakt. Zo kon het meisje weer zelfstandig met mes en vork eten. Ik word blij als een revalidant verder komt, omdat er dingen lukken. De combinatie van individuele therapie en groepstherapie met steeds andere revalidanten met verschillende doelen, zorgt dat mijn werk als ergotherapeut heel afwisselend is en blijft.

Een werkomgeving waar veel aan innovatie en ontwikkeling wordt gedaan, vind ik stimulerend

Bij De Hoogstraat werk ik samen met enthousiaste en betrokken collega’s. We hebben allemaal passie voor ons vak. Onlangs leerden we een gehandicapt jongetje met een zeer korte aandachtspanne zelf zijn veters te strikken. Daar waren veel stappen voor nodig. Als dat dan uiteindelijk lukt, en het jongetje glimt van trots omdat hij iets zelfstandig kan, zijn we met het hele team trots dat we daar een bijdrage aan hebben kunnen leveren. Dat geldt voor elk behaald succes, groot of klein, dat maakt niet uit. Omdat De Hoogstraat een groot revalidatiecentrum is met verschillende afdelingen en er veel aan innovatie en ontwikkeling wordt gedaan, is er altijd genoeg te leren. Zo’n werkomgeving vind ik stimulerend.”