Dorith

Verpleegkundige

“Als verpleegkundige ben ik de spin in het web op de afdeling. Ik heb veel verschillende werkzaamheden en omdat ik met alle therapeuten samenwerk weet ik overal wat vanaf. Zo heb ik een goed totaalbeeld van iedere revalidant. Eigenlijk ben ik meer een coach dan een verzorger. Samen met de revalidant ben ik altijd bezig om de grens op te zoeken van wat ze zelf kunnen, zodat iemand uiteindelijk weer zo zelfstandig mogelijk leert te functioneren.

Dat creatieve denken vind ik een uitdaging

Het mooie van dit werk is de samenwerking met het hele team. Met elkaar werken we aan hetzelfde doel. Daarbij is iedereen even belangrijk: revalidant, arts, behandelaars, verpleegkundigen en de naaste familieleden. Omdat geen revalidant hetzelfde is en iedereen weer bezig is met andere doelen, is het werk heel divers. Alle behaalde successen vieren we met elkaar, bijvoorbeeld als iemand voor de eerste keer weer kan slikken, of iemand zijn eerste stappen weer kan zetten. Dat is zo gaaf! Ik oefen met de revalidant tijdens de dagelijkse verzorging vaak wat ze met de therapeuten hebben getraind. Daardoor ben ik met alle onderdelen van de revalidatie bezig. Om met elkaar naar een doel toe te werken, moet je soms oplossingen bedenken die niet voor handen liggen. Dat creatieve denken vind ik een uitdaging.

Het is geen protocollenwerk maar persoonlijk maatwerk

Ik vind het bijzonder om naar het hele plaatje van de revalidant te kijken en niet alleen naar het ziektebeeld. Daarbij moet je rekening houden met alle levensfacetten die van belang zijn om iemand weer naar huis te kunnen laten gaan. Wie is de persoon, wat deed hij of zij voor de diagnose graag, wat vindt hij of zij belangrijk, hoe is de thuissituatie? Je bouwt een band met iemand op en dat kan ook omdat revalidanten hier langer verblijven. Het is geen protocollenwerk maar persoonlijk maatwerk. Ik voer niet alleen uit, maar sluit aan bij de revalidant, die keihard werkt om zijn of haar doel te behalen. Dat vraagt het uiterste van mensen, dus verwacht ik dat ook van mezelf; me elke dag weer volledig inzetten voor de revalidant!”