Na het winnen van de Medische Inspirator prijs in november 2019 voor het ZonMw project ‘Dwarslaesie in beweging met hologrammen’ is er al veel gebeurd! Het project is in februari 2020 van start gegaan. Meerdere revalidanten en medewerkers hebben inmiddels hun eerste ’experience’ met de nieuwste Hololens 2 gehad en zijn hierover uitgebreid geïnterviewd.  Alle informatie is verwerkt en de ideeën worden gebruikt als basis voor het ontwikkelen van zowel een informatiemodule als de beweeggames.

3D beweeggames en 3D informatiemodule

Het project is in het leven geroepen om via hologrammen mensen met een dwarslaesie meer te laten bewegen. Het project heeft 2 doelen:

  1. Er worden 3D beweeggames ontwikkeld voor mensen in de rolstoel, met of zonder goede arm- en handfunctie
  2. Er wordt een 3D informatiemodule ontwikkeld waarin wordt uitgelegd wat een dwarslaesie is

De beweeggames en de informatiemodule komen in een speciale draadloze Mixed Reality bril, de zogenaamde Hololens 2. Voor het project zijn er nu 2 brillen aangeschaft. Als je de bril opzet zie je in de ruimte waarin je bent geprojecteerde hologrammen. Met deze visuele vorm van beweeggames en voorlichting hopen we een bijzondere toevoeging op de revalidatie te creëren.

Samenstelling projectgroep

De projectgroep bestaat uit verschillende leden van het multidisciplinaire dwarslaesieteam waaronder een revalidatiearts, een revalidatiearts in opleiding, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, en daarnaast twee ex-revalidanten. Samen met de gamedesigners en developers van HoloMoves zijn zij aan de slag gegaan.

Reacties revalidanten en medewerkers

De reacties van revalidanten en medewerkers na hun eerste experience zijn waanzinnig leuk en enthousiast!

  • ‘Het is er niet, het is er wel, ik vind het fantastisch.’
  • ‘Ik vind het prachtig, ik smul er van.’
  • ‘De Hololens lokt me uit om te gaan bewegen, zelfs met een heel simpel spel.’
  • ‘Het is leuk als je zo beperkt bent (slechte handfunctie, minimale beenfunctie) om dan zo bezig te kunnen zijn.’
  • ‘Het is fijn om even in een andere wereld te kunnen zijn.’

HoloMoves

Het bedrijf HoloMoves is op dit moment bezig met het bouwen van de eerste ontwerpen van de 3D software. Een sneak-preview van deze ontwerpen maakt ons erg blij.

De komende weken zal er hard gewerkt worden door de designers en technici en zijn er regelmatig terugkoppelmomenten met het projectteam van De Hoogstraat om de eerste ontwerpen verder te beoordelen en finetunen.

Project Dwarslaesie in beweging met hologrammen

In Nederland zijn 12.000 mensen met een dwarslaesie. Hun spieren zijn grotendeels verlamd. De spieren die nog intact zijn moeten ze levenslang trainen om zelfstandigheid te bevorderen en de kans op complicaties te verminderen. Wij ontwikkelen samen met de revalidant een stimulerende en vernieuwende vorm van revalidatie door gebruik van een Mixed Reality-bril. Via hologrammen brengen we de dwarslaesiepatiënt meer in beweging.

Het project is bedoeld voor patiënten die momenteel in De Hoogstraat revalideren. Zij kunnen zich aanmelden via hun behandelaar.

Zodra we praktijkervaringen gaan opdoen met revalidanten binnen de muren van De Hoogstraat laten we weer wat van ons horen!

Namens het projectteam

Jessica van der Lede
Maureen van de Graaf