De Hoogstraat
Steun ons!
 

Multiple Scerose (MS)

Dit deel van de website gaat over revalideren met MS. Op andere delen van deze website geven wij algemene informatie over revalidatie, de aanmelding en behandeling en het dagelijks leven met een handicap.

Informatie: Marianne Kwak (teammanager)

Meest gestelde vragen

Wat is MS?
MS (Multiple Sclerose) is een chronische ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Rondom de zenuwen zit een beschermlaag, de myeline. Bij MS raakt deze beschermlaag op verschillende plekken beschadigd (demyelinisatie). Daarbij kunnen ook de zenuwuitlopers (axonen) zelf aangetast worden. Hierdoor vertraagt de prikkelgeleiding door de zenuwen. Dat uit zich meestal in (aanvallen van) verschillende klachten, zoals:
 • oogproblemen, zoals wazig zien of dubbelzien;
 • prikkelende, slapende of ‘dove’ armen en/of benen; branderig of pijnlijk gevoel;
 • krachtsvermindering in armen en/of benen; 
 • evenwichtsstoornissen en coördinatieproblemen; 
 • vermoeidheid; 
 • spierkrampen; 
 • blaas- en darmproblemen;
 • seksuele problemen; 
 • onduidelijk spreken en slikproblemen;
 • concentratie- en geheugenproblemen;
 • stemmingsstoornissen.


Soorten klachten

MS begint meestal met tijdelijke klachten. Deze kunnen in de loop van de tijd toenemen en/of chronisch worden. Als klachten (tijdelijk) verdwijnen of minder worden, spreken we van een remissie. Er zijn drie soorten klachten.


Schubs / relapses

Een schub ontstaat vrij plotseling met neurologische klachten die minstens 24 uur aanhouden en niet verklaard kunnen worden door een andere oorzaak, bijv. koorts of een blaasontsteking. Een schub wordt meestal gevolgd door een remissie (herstelfase).


Kortdurende klachten

Deze duren soms maar enkele minuten en verdwijnen daarna weer. De belangrijkste klachten zijn prikkelingen, tintelingen en gevoelsklachten.


Chronische klachten

Deze klachten herstellen zich niet meer. Soms nemen ze in de loop van de tijd geleidelijk toe. Tijdelijke klachten kunnen op den duur overgaan in chronische klachten.

Oorzaak

De precieze oorzaak van MS is nog niet bekend. We weten wel dat erfelijkheid, het afweersysteem en (waarschijnlijk) virussen een rol spelen. Het is nog niet duidelijk welk virus een rol speelt bij MS. Het gaat misschien om een virus dat alleen in gematigde klimaten voorkomt en pas vele jaren na een infectie bijdraagt aan het ontstaan van MS.
Het afweersysteem maakt ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën, onschadelijk. Bij MS keert het afweersysteem zich tegen eigen lichaamsweefsel (de myeline).


Erfelijkheid

MS zelf is niet erfelijk, maar de aanleg ervoor waarschijnlijk wel. De ziekte komt in sommige families vaker voor dan in andere. Omdat erfelijkheid relatief een kleine rol speelt, is MS in het algemeen geen reden om geen kinderen te krijgen.

Wie kunnen MS krijgen?

De ziekte treft vooral jongvolwassenen tussen de 20 en 40 jaar. Maar MS kan ook al op kinderleeftijd ontstaan of na het 50ste jaar. MS komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. In Nederland komt MS bij ongeveer 1 op de 1000 mensen voor.


Vormen

Er bestaan vier vormen van MS, elk met zijn eigen karakteristieke kenmerken.
 • Benigne MS. Dit is een milde vorm van MS, waarbij het jaren kan duren voordat er sprake is van handicaps.
 • Relapsing-remitting. Deze vorm heeft een ziekteverloop met aanvallen en herstelperioden. Ruim 80% van de mensen met MS hebben deze vorm. Wanneer een terugval (schub of relaps) optreedt en hoe lang de periode tussen twee terugvallen (remissie) is, is niet te voorspellen. Zie linker plaatje.
 • Secundair progressief. Deze vorm laat geen herstelmomenten meer zien en volgt meestal op de Relapsing-remitting fase. De secundair progressieve vorm kenmerkt zich door een geleidelijke achteruitgang in functioneren. Zie middelste plaatje.
 • Primair progressief. Bij deze vorm is er vanaf het begin sprake van verslechtering. In de loop van jaren treedt een geleidelijk verlies van functies op. Zie rechter plaatje.
Wat kan ik van De Hoogstraat verwachten?
Als er sprake is van langdurige klachten die u ernstig belemmeren bij uw dagelijkse activiteiten, kan het volgen van een revalidatieprogramma zinvol voor u zijn.
De Hoogstraat behandelt mensen vanuit twee specialistische teams waarvan één gelokaliseerd is in het MS-Centrum van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en één in De Hoogstraat in Utrecht.

MS-revalidatie is bedoeld voor mensen die:
 • last hebben van hinderlijke moeheid;
 • belemmeringen ervaren in hun dagelijkse functioneren;
 • last hebben van communicatieve stoornissen en/of cognitieve en emotionele klachten.
Het doel van de revalidatie is dat u ondanks uw aandoening zo zelfstandig mogelijk kunt blijven functioneren in uw eigen omgeving. MS is een aandoening met een onverwacht beloop en veel verschillende soorten klachten. U ziet wellicht soms door de bomen het bos niet meer. Door de juiste informatie te geven en laagdrempelig beschikbaar te zijn proberen we helderheid en overzicht te scheppen, zodat u zelf zoveel mogelijk de regie over uw leven houdt.


Coördinatie van de zorg

De revalidatiearts coördineert tijdens de revalidatiebehandeling alle zorg die nodig is. Het is zijn/haar taak om u en uw partner, familie of anderen in uw omgeving te informeren over de ziekte. Hij/zij geeft voorlichting over de verschillende symptomen die kunnen voorkomen en behandelt deze indien mogelijk. De revalidatiearts houdt zo nodig ook contact met hulpverleners buiten het revalidatiecentrum die bij uw behandeling betrokken zijn (bijvoorbeeld de neuroloog, MS-verpleegkundige, de huisarts, de wijkverpleging of de verpleeghuisarts).


Multidisciplinaire behandeling

Bij MS spelen diverse factoren een rol, die ook nog eens in onderling verband met elkaar staan. Dat is een complex geheel. De multidisciplinaire behandeling sluit hier bij aan. De problemen worden in samenhang beoordeeld, en de verschillende onderdelen van de behandeling worden goed op elkaar afgestemd. Dit vergroot de kans op een succesvolle behandeling.Afhankelijk van uw situatie kunnen verschillende mensen bij uw behandeling betrokken worden.


Werken aan uw eigen doelen

U krijgt behandeling en advies van een team van behandelaars onder leiding van een revalidatiearts. Afhankelijk van uw situatie betrekken we verschillende deskundigen bij de behandeling. U stelt samen met de revalidatiearts en de behandelaars uw eigen doelen op. De revalidatiearts maakt op basis van die doelen een therapieprogramma voor u.


Individuele en groepsbehandeling

Sommige behandelingen krijgt u individueel, andere in een groep met andere revalidanten. U bent bezig op diverse afdelingen, o.a. in de oefenzaal, in behandelkamers, in de sporthal of in het zwembad. Ook buiten de therapieën werkt u aan uw revalidatiedoelen als u zelfstandig oefent (op de afdeling of thuis). De behandelingen worden afgewisseld met voldoende rust.


Actieve rol

Behandelaars zijn deskundig op hun vakgebied en u als revalidant bent deskundig op het gebied van uw eigen lichaam, gezondheid en leven. Wij bieden u advies en behandeling, en we nodigen u uit om een actieve bijdrage te leveren aan uw revalidatie. Revalideren is gericht op de toekomst, op het vinden van mogelijkheden en op het vergroten van de kwaliteit van uw leven. U heeft daarbij zelf de regie.

Uw vragen zijn uitgangspunt voor de behandeling. We noemen een aantal voorbeelden om u een idee te geven.
 • Ik slaap zo slecht en ben zo gespannen. Zou het leren van een ontspanningstechniek iets voor mij zijn?
 • Ik zou eigenlijk weer wat aan beweging willen doen om aan mijn conditie te werken. Welke sport is voor mij geschikt?
 • Kan er iets gedaan worden aan de vermoeidheid?
 • Kan er advies gegeven worden over een geschikte rolstoel?
 • Er ontstaan thuis allerlei misverstanden, doordat ik de dingen minder goed onthoud. Hoe kan ik hiermee omgaan?
 • Ik heb moeite met allerlei dingen in het huishouden. Kan dat misschien makkelijker?
 • Het is voor mijn gezin ook niet eenvoudig. Hoe kunnen we hier mee omgaan?
 • Ik ging er vroeger zo graag op uit. Zou dat weer kunnen? Zijn er oplossingen voor mijn vervoersproblemen?

laatste nieuws binnen Revalidatie

Subsidie voor project Thuismeten van spierkracht bij ALS

Subsidie voor project Thuismeten van spierkracht bij ALS

14-11-2018

Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht heeft € 64.075,- subsidie gekregen van de Stichting ALS Nederland. Dit bedrag is toegekend aan project ‘Thuismeten van spierkracht bij ALS' dat januari 2019 zal starten onder leiding van Anita Beelen. [...] » Lees verder

Onderzoekers van Kenniscentrum in de prijzen bij DCRM

Onderzoekers van Kenniscentrum in de prijzen bij DCRM

13-11-2018

Op 8 en 9 november was het DCRM (Dutch Congress of Rehabilitation Medicine) van de VRA (Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen) in Groningen Er waren 700 deelnemers. [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Het (on)nut van apps

BLOG Brainwave: Het (on)nut van apps

31-10-2018

App-ontwikkelaars: investeer meer tijd in zorg-apps! Daarvoor pleit PhD-student Jochem Helleman. [...] » Lees verder

Behandelresultaten laten wederom vooruitgang zien bij klinische revalidanten op het gebied van verplaatsen en zelfverzorging

Behandelresultaten laten wederom vooruitgang zien bij klinische revalidanten op het gebied van verplaatsen en zelfverzorging

25-10-2018

De Hoogstraat Revalidatie vindt openheid over de resultaten van de revalidatiebehandeling belangrijk. Daarom publiceren wij voor de derde keer op rij de behandelresultaten van klinisch opgenomen revalidanten van 18 jaar en ouder. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
 • 23-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
 • 17-01-2019

  SAMEN-SCHOLING: Het goede doen voor de ander | Hersenletselnetwerk Utrecht

  10:00-16:00, Het Oude Tolhuys Utrecht
» meer agenda

Bekijk de video

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief