De Hoogstraat
Steun ons!
 

Amputatie van het been

Dit deel van de website gaat over amputatie van het been. Op andere delen van deze website geven wij algemene informatie over revalidatie, het dagelijks leven en de aanmelding en behandeling. Die informatie kan ook van toepassing zijn op mensen met een beenamputatie.
 

Meest gestelde vragen

Wat is een amputatie?
Amputeren is het verwijderen van (een deel van) een lichaamsdeel, in dit geval (een deel van) het been. Hiervoor zijn verschillende oorzaken:
 • Chronische; als gevolg van vaatlijden. Dit is de oorzaak bij ongeveer 90% van de gevallen van een beenamputatie. Bij vaatlijden ontstaat verstopping van de bloedvaten. Dit geeft pijn en wondjes genezen niet meer. Suikerziekte, verhoogde bloeddruk, te hoog cholesterol, roken en weinig bewegen vergroten de kans op vaatlijden.
 • Acute; als gevolg van een bloedprop (embolie).
 • Overige; na een infectie, trauma (verkeersongeluk) of een kwaadaardige ziekte. 

Soorten amputatie
 • Enkelamputatie (Syme-amputatie); amputatie van de voet tot aan de enkel waarbij de hielhuid behouden blijft.
 • Onderbeenamputatie (transtibiale amputatie); amputatie door het scheenbeen en het kuitbeen.
 • Amputatie door de knie (knie-exarticulatie); het onderbeen wordt van het bovenbeen gescheiden.
 • Bovenbeenamputatie (transfemorale amputatie); Deze amputatie gaat meestal door het middelste 1/3 deel van het bovenbeen.
 • Amputatie door de heup (heup-exarticulatie); het bovenbeen wordt van het bekken gescheiden.
 • Bekkenamputatie (hemipelvectomie); de helft van het bekken wordt verwijderd.
 • Dubbelzijdige amputatie; amputatie aan beide benen. Dit kunnen amputaties op hetzelfde niveau zijn of op verschillend niveau.

Het niveau van de amputatie wordt bepaald op basis van de conditie van het been.
Wat kan ik van De Hoogstraat verwachten?

Het revalidatieteam helpt om u zo veel mogelijk uw zelfredzaamheid terug te krijgen. Dit kan - maar hoeft niet altijd - met behulp van een prothese. In principe is er heel veel mogelijk - eventueel in aangepaste vorm - en wij denken daarover graag met u mee.
 

Behandelvragen

Wij kunnen met u meedenken vlak na de amputatie - meestal wordt u dan opgenomen in De Hoogstraat - maar ook in de hele periode daarna. De vragen kunnen per moment verschillen en na verloop van tijd kunnen er weer nieuwe vragen ontstaan. Voor elk type vraag kunnen wij een behandeltraject starten; soms is een korte adviesbehandeling voldoende. Uw vragen bepalen de richting van de behandeling. We geven een paar voorbeelden van vragen om u een idee te geven wat er mogelijk is:

Prothese of hulpmiddel: Welke prothese of welk hulpmiddel helpt mij het beste bij mijn dagelijkse activiteiten? Wat zijn de voor- en nadelen van een prothese? Kan er een aanpassing voor het sporten bedacht worden? Welke schoenen zijn het meest geschikt voor mij?
Dagelijks leven: Kan ik in de tuin werken? Kan ik autorijden? Hoe kan ik gemakkelijker het huishouden doen? Kan ik mijn hobby en sport weer oppakken?
Werk: Kan ik weer terug naar mijn werkplek? Waar moet ik rekening mee houden op mijn werkplek?
Bewegen: Kan ik wandelen, fietsen, sporten, zwemmen? Hoe kan ik overbelasting voorkomen?
Emotioneel: Hoe kan ik met mijn beperking leren omgaan? Hoe reageer ik op reacties uit mijn omgeving en mensen die naar mijn been kijken?
Familie: Wordt mijn familie betrokken bij het revalidatieproces? Mogen mijn familieleden meekijken bij de behandelingen?
 

Behandeling

De Hoogstraat heeft een speciaal team voor mensen met een beenamputatie. Dit is een multidisciplinair team. Dat wil zeggen dat er mensen uit verschillende vakgebieden betrokken zijn, zoals fysiotherapie, ergotherapie, maatschappelijk werk, psychologie, verpleging, sport en creatieve therapie.
Het team zoekt samen met u naar de antwoorden op uw vragen. Alle teamleden leveren daarbij een bijdrage vanuit hun specifieke deskundigheid. Tijdens het behandeltraject kunt u alle deskundigen raadplegen die nodig zijn.


Prothese

Een prothese is een hulpmiddel dat een deel van het lichaam vervangt. Het is en blijft een hulpmiddel en kan nooit uw gezonde been helemaal vervangen. Als u een prothese wilt, bekijkt het behandelteam samen met u welk type prothese het meest geschikt is. Dit verschilt van persoon tot persoon. De behandelaars zullen met u inventariseren welke activiteiten u met de prothese wilt doen en aan welke eisen de prothese dan moet voldoen. Wilt u de prothese bijvoorbeeld gaan gebruiken bij alle dagelijkse activiteiten of alleen bij specifieke activiteiten, bijvoorbeeld een bepaalde sport?
Voor het aanmeten van een prothese kunt u terecht bij de orthopedisch instrumentmaker van De Hoogstraat Orthopedietechniek. De orthopedisch instrumentmaker neemt de maat en maakt een gipsafdruk van uw stomp. Daarna volgt een traject van passen, bijstellen van de prothese. Vervolgens leert u om met de prothese te staan en te lopen. U oefent dan ook de specifieke activiteiten die u weer wilt gaan uitvoeren, bijvoorbeeld traplopen, het  huishouden, boodschappen doen, tuinieren, fietsen of een bepaalde sport beoefenen.
 

Werkmap Stap!

Als leidraad bij de behandeling gebruiken we de werkmap Stap! In deze werkmap zitten verschillende checklijsten en informatieboekjes, onder andere over de amputatie zelf, over prothesen en over het dagelijks leven met een beenamputatie. In het ziekenhuis krijgt u het eerste boekje (medische informatie) en algemene informatie over revalideren en over De Hoogstraat. De overige boekjes en de map krijgt u in het revalidatiecentrum. U kunt de informatieboekjes downloaden onderaan deze pagina.


Transitie

De behandelteams voor kinderen en volwassenen werken nauw samen. Dit is met name prettig voor jong volwassenen die de overstap maken naar de volwassenheid. In deze periode kunnen er nieuwe vragen ontstaan, bijvoorbeeld over het volgen van een opleiding, gaan werken, of op jezelf gaan wonen. Ook bij deze vragen begeleiden we u graag.
 

Nazorg

Als de behandeling beëindigd is, kunt u een beroep blijven doen op het behandelteam. In de periode na de revalidatie kunnen nieuwe vragen ontstaan. Neem contact met ons op als u daar behoefte aan heeft. Bij uw ontslag krijgt u een afspraak mee voor controles bij de revalidatiearts  en de instrumentmaker. Het kan bijvoorbeeld zijn uw prothese na verloop van tijd niet meer voldoet aan uw wensen of eisen. U kunt dan in overleg met de revalidatiearts en de instrumentmaker de mogelijkheden voor een nieuwe prothese onderzoeken.
 

Ervaringsdeskundigen

Wij kunnen u, als u dat wilt, in contact brengen met ervaringsdeskundigen op het gebied van een bepaalde amputatie of prothese; mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als u.
 

Second opinion

U kunt bij ons terecht voor een second opinion. Wij kunnen meedenken over de vraag of uw bestaande prothese verbeterd kan worden. Als u bijvoorbeeld pijn of huidirritatie heeft, of als u bepaalde bewegingen of activiteiten niet kunt uitvoeren. Aanmelden voor een second opinion kan met een verwijzing van huisarts of specialist. Meer informatie vindt u onder aanmelding.

 


Samenwerking

In de begeleiding en behandeling van mensen met een beenamputatie werken wij vanuit een multidisciplinair team met een revalidatiearts, verschillende behandelaars, orthopedisch instrumentmakers en revalidatietechnici. Op deze manier kunnen wij alle benodigde expertise inzetten. Dit wordt nog versterkt door samenwerking met het UMC Groningen, waarmee wij samenwerken aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van revalideren na een beenamputatie.


Werkgroep Amputatie en Prothesiologie

De Hoogstraat is lid van de Werkgroep Amputatie en Prothesiologie (WAP). Dit is een werkgroep van de Vereniging voor Revalidatieartsen Nederland (VRA) en bestaat uit gespecialiseerde behandelteams, die werken met kinderen en volwassenen met een aanlegstoornis of een amputatie van het been. De WAP is opgericht om de samenwerking te bevorderen op het gebied van aanlegstoornissen, amputaties en prothesiologie. Als lid van de WAP blijven we op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kunnen we gezamenlijk ontwikkelingen in gang zetten.

 

laatste nieuws binnen Revalidatie

Rolstoelvaardigheid bij kinderen genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

Rolstoelvaardigheid bij kinderen genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

16-10-2018

Het onderzoek ‘Rolstoelvaardigheid bij kinderen’ van Marleen Sol is geselecteerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2018. [...] » Lees verder

Vernieuwde privacyverklaring

Vernieuwde privacyverklaring

11-10-2018

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan dat er nieuwe Europese privacyregels (AVG) van kracht zijn geworden. Ook wij hebben maatregelen genomen om te zorgen dat we aan de nieuwe wetgeving voldoen.
  [...] » Lees verder

Prijs voor 'WijenCp'

Prijs voor 'WijenCp'

10-10-2018

Website www.WijenCP.nl is op de internationale WorldCPDay 2018 in de prijzen gevallen. [...] » Lees verder

Informatiemiddag voor volwassenen met CP | 2 november 2018

Informatiemiddag voor volwassenen met CP | 2 november 2018

09-10-2018

Vrijdag 2 november organiseren de BOSK en De Hoogstraat Revalidatie een interactieve informatiemiddag ‘CP-Dichtbij’. De middag is bedoeld voor volwassenen met Cerebrale Parese en vindt plaats bij De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 02-11-2018

  Informatiemiddag voor volwassenen met CP

  14:00-17:00, Rembrandtkade 10, Utrecht
  » Lees meer
 • 03-11-2018

  Badminton zonder Drempels: Demonstratiedag & Clinic, Sporthal Parijsch, Culemborg

  13:00-16:00
  » Lees meer
 • 07-11-2018

  NJK Boccia 2018, t/m 20 jr, MBO College, Hilversum

  » Lees meer
 • 13-11-2018

  Symposium Thuis in Dwarslaesiezorg

  16:30-21:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Bekijk de video

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief