De Hoogstraat
 

Klinische behandeling

Als een kind niet thuis kan verblijven en dagelijks zorg en behandeling nodig heeft van een gespecialiseerd team, is een opname mogelijk. Dit kan ook als de behandeling te intensief is om te combineren met verblijf thuis, bijvoorbeeld vanwege de reistijd. Na klinische revalidatie volgt vaak poliklinische behandeling bij hetzelfde behandelteam. 
 

Meest gestelde vragen

We hebben voor de kinderen en jongeren een aantal vragen op een rijtje gezet:
Wat neem ik mee als ik word opgenomen?
 • Identificatiebewijs met je BSN-nummer (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingendocument).
 • Verzekeringsbewijs.
 • Medicijnen.
 • Gewone kleding voor overdag.
 • Makkelijk zittende kleding voor tijdens de therapie, bijvoorbeeld een joggingbroek en T-shirt.
 • Stevige schoenen met een stroeve zool (liefst veterschoenen). We raden af om sloffen te gebruiken vanwege het gevaar van uitglijden.
 • Ondergoed, pyjama en badjas.
 • Toiletspullen.
 • Slippers die nat mogen worden (voor bij het douchen en bij het zwembad).
 • Zwemkleding.
 • Wekker.
 • Mobiele telefoon (gebruik van mobiele telefoons is toegestaan behalve tijdens de therapie en tijdens de maaltijden).
 • Iets om te lezen.
 • Koptelefoon voor radio/tv.

We adviseren je om waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis te laten in verband met kans op diefstal. De Hoogstraat Revalidatie is niet aansprakelijk voor diefstal.
Welke kinderen en jongeren kom ik tegen?
De leeftijd van de kinderen en jongeren op de afdeling varieert van 0-20 jaar. De redenen van het verblijf zijn heel verschillend; er verblijven kinderen en jongeren na een ongeluk, na een operatie of omdat intensieve begeleiding nodig is. Dit zijn bijvoorbeeld kinderen en jongeren met een dwarslaesie, hersenletsel, een amputatie, botbreuken, een spierziekte, chronische pijn of chronische vermoeidheid. Behalve de kinderen en jongeren die zijn opgenomen (ongeveer zestien), kom je op de afdeling ook veel kinderen en jongeren tegen die poliklinisch behandeld worden.

Omdat er in Nederland een beperkt aantal revalidatiecentra is dat kinderen en jongeren opneemt, komen er ook kinderen en jongeren uit andere delen van het land bij ons.
Hoe ziet de afdeling eruit?
Er zijn één- en tweepersoonskamers. Bij de kamerindeling houden we rekening met je leeftijd. Je hebt op je slaapkamer een eigen bed, kastje en een kluisje. Uiteraard mag je je eigen spulletjes meenemen om je kamer gezellig te maken. Alle slaapkamers hebben een eigen (aangepaste) badkamer. Er is een gezellige huiskamer, waar altijd begeleiding aanwezig is: verpleging, groepsleiding en sociaal pedagogisch hulpverlemers. De verschillende behandelaars - bijvoorbeeld de logopedist en de fysiotherapeut - kom je ook regelmatig tegen op de afdeling. Tot slot zijn er natuurlijk de andere kinderen en jongeren die - net als jij - hard werken aan hun revalidatie, maar ook met jou voor gezelligheid zorgen!
Wat gebeurt er allemaal in de huiskamer?
De huiskamer is het centrale ontmoetingspunt. Hier eet je met de andere kinderen en jongeren, je kunt er spelletjes doen, naar muziek luisteren en muziek maken. Na 16.00 uur kan je daar ook TV kijken en op de WII spelen. Revalideren doe je niet alleen, maar samen met andere kinderen en jongeren. In de huiskamer heb je de gelegenheid om je verhaal te vertellen en ervaringen te delen, maar ook om gewoon even gezellig te kletsen. Elke week komen twee clowns van de CliniClowns op bezoek in de huiskamer.

In de behandeling gebruiken we zoveel mogelijk de spontane momenten die ontstaan. We willen graag zoveel mogelijk het normale leven gebruiken om de revalidatiedoelen te bereiken. Daarbij kun je denken aan reizen met het openbaar vervoer, boodschappen doen, maar ook activiteiten zoals fietsen, schaatsen, boswandeling of de stad in. Dit doen we voornamelijk tijdens de schoolvakanties. Samen met jou denken we na over welk doel er voor jou te behalen is bij zo’n activiteit.
Hoe ziet het dagprogramma eruit?
08.00-09.30: ontbijt in de huiskamer.
09.00-12.15: therapieën/school/rusten; dit verschilt per persoon.
10.00-10.15: koffiepauze in de huiskamer.
12.15-13.00: warme maaltijd in de huiskamer.
13.00-17.00: theapieën/school/rusten; dit verschilt per persoon.
15.00-15.15: theepauze in de huiskamer.
17.15-18.00: broodmaaltijd in de huiskamer.
Hoe werkt het met bezoek?
Je ouders zijn altijd welkom op de afdeling. We overleggen graag over de aanwezigheid van je ouders zodat we weten wanneer zij er zijn en dat zij weten wanneer jij op school zit of therapie hebt.
Omdat het therapieprogramma overdag veel tijd kost, hebben we graag dat het overige bezoek 's avonds komt tussen 18.00 uur en 21.00 uur. In overleg met de verpleging of de pedagogisch hulpverleners is het mogelijk om afspraken te maken over bezoek overdag van bijvoorbeeld klasgenootjes, opa's en oma's, broertjes en zusjes. In het weekend is het bezoek de hele dag welkom.
Hoe kan ik contact onderhouden met familie, vrienden en vriendinnen?
Contact met je familie en vrienden tijdens de opname is erg belangrijk. Als je een eigen laptop of tablet meeneemt, kan je gebruik maken van draadloos internet. Je mag gewoon je eigen mobiele telefoon meenemen naar De Hoogstraat Revalidatie. We vragen je om bij het gebruik ervan wel rekening te houden met anderen. Je broers, zussen, vrienden en vriendinnen zijn welkom om een dag met je mee te lopen. We willen dit wel graag in overleg met jou plannen zodat wij tijd kunnen maken om hen ook uitleg te geven.
Hoe betrekken jullie mijn ouders?
Jij en je ouders zijn deskundig op het gebied van jouw leven en functioneren. We baseren de behandeling op jullie ervaringen in het dagelijks leven en we gaan uit van jullie vragen; wij werken gezinsgericht. We zullen daarom regelmatig met jullie overleggen.

Bij de opname bespreekt het team welke mogelijkheden er zijn voor je revalidatie en er wordt een voorlopig behandelplan gemaakt. Na een aantal weken vindt de eerste teambespreking plaats. In zo’n bespreking evalueren we met elkaar de afgelopen periode en er wordt overlegd waar de behandeling zich de komende tijd op gaat richten. Je ouders zijn in elk geval bij deze bespreking aanwezig. Afhankelijk van je leeftijd ben je er zelf ook bij. Voorafgaand aan de teambespreking schrijven de teamleden een verslag en we vragen jou en je ouders om ook een aantal zaken op papier te zetten.

De dag van de teambespreking is een meeloopdag voor je ouders. De verschillende teamleden praten dan vanuit hun eigen vakgebied met jou en je ouders over de behandeling. Uiteraard kan je op zo’n dag ook aan je ouders laten zien wat je allemaal geleerd hebt.

Als je ouders tussentijds iets willen bespreken met een behandelaar dan is dat mogelijk. Zij kunnen met de behandelaars telefoneren, e-mailen, of naar De Hoogstraat Revalidatie komen om mee te kijken bij een behandeling.
Hoe gaan we met elkaar om?
 • Op de afdeling gaan we op een respectvolle manier met elkaar om. Als dit niet zo is, praten we daar met elkaar over - individueel of in de groep. We hebben een antipestprotocol. Daarin beschrijven we wat we doen om pesten te voorkomen, en wat we doen als er op de afdeling gepest wordt.
 • Voor verblijf buiten de afdeling en buiten De Hoogstraat Revalidatie is toestemming nodig van de pedagogisch hulpverleners of de verpleging. In overleg is veel mogelijk, maar we vinden het belangrijk om te weten waar je bent!
 • Binnen De Hoogstraat Revalidatie geldt een rookverbod. Dit rookverbod geldt ook op de balkons en op het terrein. De Hoogstraat Revalidatie ontmoedigt ongezond gedrag; het is medewerkers  toegestaan om een verzoek om begeleiding naar een plek waar gerookt kan worden te weigeren.
 • Bij het restaurant is een bar. Als je achttien jaar of ouder bent, mag je daar alcohol nuttigen. Gebruik van alcohol is alleen toegestaan in het restaurant. We verkopen alleen licht alcoholische dranken op weekdagen van 17.00 uur tot 21.00 uur en in het weekend van 14.00 tot 17.00 uur. In de rest van het gebouw is gebruik van alcohol niet toegestaan.
 • Gebruik van drugs is niet toegestaan. Slechts in uitzonderlijke gevallen is gebruik van softdrugs als pijnmedicatie toegestaan op voorschrift van de revalidatiearts.
Wat gebeurt er in het weekend?
Zodra het mogelijk is, ga je in het weekend naar huis; de meeste kinderen en jongeren van gaan van vrijdagmiddag tot zondagavond naar huis. In het weekend is het daardoor erg rustig en stil op de afdeling. Er worden geen therapieën gegeven. 

Als je in De Hoogstraat Revalidatie moet blijven zal de verpleging met jou de oefeningen in het dagelijks leven blijven doen. Daarnaast is het mogelijk dat de behandelaars oefeningen geven die je in het weekend door kunt zetten.
Kan ik in De Hoogstraat Revalidatie gamen?
Het inzetten van games als een revalidatiemiddel is een succesvolle manier om behandeldoelen te bereiken, passend in de belevingswereld van jongeren.

Het inzetten van de games van Nintendo (Wii en DS) en van de Playstation past goed in de behandelmethodes die we gebruiken. Je bent hiermee gemakkelijk uit te dagen, waarbij je geprikkeld wordt op het gebied van bewegen, tempo of nadenken. Hierbij werk je hard, terwijl je je niet direct bewust bent van je inspanningen. Je krijgt tijdens het spelen direct feedback op je acties: aan de hand van scores en ook van de behandelaar. De spellen bieden de mogelijkheid om je op een verschillend niveau te laten werken en je wordt uitgedaagd om steeds toe te werken naar een volgende niveau.

In De Hoogstraat Revalidatie zetten we games op de volgende manieren in:
 • In het GameLaB kan je in een groep aan behandeldoelen werken.
 • Ook tijdens de therapie (bijvoorbeeld logopedie) kan het gamen gebruikt worden om aan bepaalde doelen te werken.
 • Games worden in de huiskamer gebruikt als ontspanning. Je kunt er tussendoor even alleen een spel spelen of juist samen met anderen.
 • We kijken - zo nodig - ook naar aanpassingen om ervoor te zorgen dat je weer met vrienden of familie mee kunt spelen.
 

laatste nieuws binnen Revalidatie

Dag voor mensen met een hoge dwarslaesie

Dag voor mensen met een hoge dwarslaesie

07-02-2018

Op zaterdag 24 maart bent u van harte welkom op de Informatieve Contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie. Ook uw naasten zijn van harte welkom. [...] » Lees verder

Netwerkavond kinderrevalidatie druk bezocht

Netwerkavond kinderrevalidatie druk bezocht

06-02-2018

Donderdag 1 februari organiseerde De Hoogstraat een netwerkavond kinderrevalidatie. De bijeenkomst werd druk bezocht door (kinder)artsen, therapeuten en professionals uit ziekenhuizen, zorginstellingen en diverse zorgpartners. Na de opening door kinderrevalidatiearts Marie-Anne Kuijper deelde Saskia Coenen haar ervaringen als ouder tijdens de periode dat haar zoon revalideerde; “Niet alleen mijn zoon, maar ook ík heb veel geleerd van de therapeuten. Daardoor kwamen we samen steeds een stapje verder.” 
  [...] » Lees verder

Publicatie Kenniscentrum

Publicatie Kenniscentrum

06-02-2018

Spiermassaverlies bij mensen met Cerebrale Parese. [...] » Lees verder

Team De Hoogstraat Highlanders weer compleet voor HandbikeBattle 2018

Team De Hoogstraat Highlanders weer compleet voor HandbikeBattle 2018

01-02-2018

Het Hoogstraat Highlanders team is weer compleet! Zes handbikers gaan onder begeleiding van buddy’s, een verpleegkundige en een arts naar Oostenrijk om op 14 juni mee te doen aan de HandbikeBattle 2018. Tijdens de HandbikeBattle leggen de handbikers 20 kilometer af met stijgingspercentages van 12%. Een mooie maar ook zware uitdaging! [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
» meer agenda

Bekijk de video

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief