De Hoogstraat
 
BLOG Brianwave: Wat is uw taak hier eigenlijk? BLOG Brianwave: Wat is uw taak hier eigenlijk?

Anne Visser-Meily over haar baan als hoogleraar revalidatiegeneeskunde.

“Wat is úw taak hier eigenlijk?” vroeg de co-assistent. We zaten samen te werken aan een grote tafel in het W gebouw van het UMC Utrecht. Hij was de klinische consulten aan het voorbereiden in het elektronisch patiënten dossier en ik las een concept artikel van een van de promovendi.
Wat doet u eigenlijk als hoogleraar? Die vraag wordt mij vooral gesteld binnen mijn eigen sociale netwerk; door de buren, vriendinnen en mijn dochter.

Definitie
In de nationale beroepengids staat: Een hoogleraar heeft een aanstelling (leerstoel) bij een Universiteit op basis van een specialisatie. De hoogleraar is binnen het onderzoeksgebied verantwoordelijk voor de voortgang en vormgeving van het onderzoek. Daarbij vormt hij het beleid en stuurt hij medewerkers, docenten, promovendi en studenten aan. Daarnaast heeft de hoogleraar een bepaalde lestaak. Hij verzorgt colleges aan studenten van alle niveaus. Uiteraard zijn er dan ook nog de vergadertaken die de hoogleraar tijd kosten.

Gevarieerde managementbaan
Deze beschrijving klopt heel goed. Aansturen, verantwoordelijk zijn, vergaderen. Het is voor een groot deel een managementbaan. Ik geef leiding aan de 6 senioren van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, samenwerkingsverband tussen het UMC Utrecht en De Hoogstraat. De senioren begeleiden weer 22 promovendi. Ik probeer de bruggen te leggen tussen de academische wereld (UMCU, WKZ, UU) en De Hoogstraat. Het is een hele gevarieerde en dynamische baan. Ik overleg met jonge studenten en zeer ervaren collegae hoogleraren, met revalidatiemedewerkers maar ook met experimenteel neuropsychologen. Ik denk na over innovatie in de kinderrevalidatie maar ook over de consequenties van de resultaten in het dwarslaesie-onderzoek.
Lezen en overleggen. Misschien zijn dat wel mijn belangrijkste activiteiten. Beide activiteiten kosten heel veel tijd, vaak ook veel mentale inspanning en ze zijn weinig zichtbaar. Merkbaar wel, want mijn agenda staat helemaal vol.

En de patiënt?
En de patiënt dan? Maakt u zich geen zorgen! Ik ben ook gewoon een van de revalidatieartsen in het UMC Utrecht en Medisch Hoofd. Patiëntenzorg is nog steeds de grote leverancier van energie en verbeteren van de zorg is mijn grootste drijfveer. Onderzoek en innovatie zijn daarvoor essentieel. Zorgveranderingen moeten we inzetten als bewezen (gemeten) is dat een andere manier van zorg beter is. Daarom is meten, uitproberen, experimenteren en onderzoeken nodig. Of heeft u hier andere ideeën over? Laat het mij dan weten.

Anne, juli 2015
j.m.a.visser-meily@umcutrecht.nl


laatste nieuws

Promotie Teuni ten Brink

Promotie Teuni ten Brink

16-01-2018

Op 20 februari zal Teuni ten Brink haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

Wat zou u op de onderzoeksagenda in de kinderrevalidatie willen hebben?

12-01-2018

Bent u ouder van een kind in de kinderrevalidatie? Laat ons weten welke onderwerpen u belangrijk vindt. [...] » Lees verder

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

EXPAND Publicatieprijs 2017 voor Tijn van Diemen

11-01-2018

Tijn van Diemen, werkzaam in de Sint Maartenskliniek en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (samenwerking De Hoogstraat Revalidatie en UMC Utrecht), heeft de EXPAND Publicatieprijs 2017 van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG gewonnen.
  [...] » Lees verder

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

BLOG Brainwave: Bewegen of beweging

03-01-2018

Het verwerken van visuele informatie lijkt een eenvoudige klus voor de hersenen. Promovendus Jasper Fabius vertelt wat er allemaal bij komt kijken. [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

  • 01-02-2018

    Netwerkavond kinderrevalidatie

    18:15-20:30
    » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief