De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brianwave: Wat is uw taak hier eigenlijk? BLOG Brianwave: Wat is uw taak hier eigenlijk?

Anne Visser-Meily over haar baan als hoogleraar revalidatiegeneeskunde.

“Wat is úw taak hier eigenlijk?” vroeg de co-assistent. We zaten samen te werken aan een grote tafel in het W gebouw van het UMC Utrecht. Hij was de klinische consulten aan het voorbereiden in het elektronisch patiënten dossier en ik las een concept artikel van een van de promovendi.
Wat doet u eigenlijk als hoogleraar? Die vraag wordt mij vooral gesteld binnen mijn eigen sociale netwerk; door de buren, vriendinnen en mijn dochter.

Definitie
In de nationale beroepengids staat: Een hoogleraar heeft een aanstelling (leerstoel) bij een Universiteit op basis van een specialisatie. De hoogleraar is binnen het onderzoeksgebied verantwoordelijk voor de voortgang en vormgeving van het onderzoek. Daarbij vormt hij het beleid en stuurt hij medewerkers, docenten, promovendi en studenten aan. Daarnaast heeft de hoogleraar een bepaalde lestaak. Hij verzorgt colleges aan studenten van alle niveaus. Uiteraard zijn er dan ook nog de vergadertaken die de hoogleraar tijd kosten.

Gevarieerde managementbaan
Deze beschrijving klopt heel goed. Aansturen, verantwoordelijk zijn, vergaderen. Het is voor een groot deel een managementbaan. Ik geef leiding aan de 6 senioren van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, samenwerkingsverband tussen het UMC Utrecht en De Hoogstraat. De senioren begeleiden weer 22 promovendi. Ik probeer de bruggen te leggen tussen de academische wereld (UMCU, WKZ, UU) en De Hoogstraat. Het is een hele gevarieerde en dynamische baan. Ik overleg met jonge studenten en zeer ervaren collegae hoogleraren, met revalidatiemedewerkers maar ook met experimenteel neuropsychologen. Ik denk na over innovatie in de kinderrevalidatie maar ook over de consequenties van de resultaten in het dwarslaesie-onderzoek.
Lezen en overleggen. Misschien zijn dat wel mijn belangrijkste activiteiten. Beide activiteiten kosten heel veel tijd, vaak ook veel mentale inspanning en ze zijn weinig zichtbaar. Merkbaar wel, want mijn agenda staat helemaal vol.

En de patiënt?
En de patiënt dan? Maakt u zich geen zorgen! Ik ben ook gewoon een van de revalidatieartsen in het UMC Utrecht en Medisch Hoofd. Patiëntenzorg is nog steeds de grote leverancier van energie en verbeteren van de zorg is mijn grootste drijfveer. Onderzoek en innovatie zijn daarvoor essentieel. Zorgveranderingen moeten we inzetten als bewezen (gemeten) is dat een andere manier van zorg beter is. Daarom is meten, uitproberen, experimenteren en onderzoeken nodig. Of heeft u hier andere ideeën over? Laat het mij dan weten.

Anne, juli 2015
j.m.a.visser-meily@umcutrecht.nl


laatste nieuws

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

Ochtendtherapie en het gebruik van de hololens: nieuw nummer Revalidatie Magazine

21-03-2018

Het vernieuwde online magazine van Revalidatie Nederland biedt ieder kwartaal nieuws over de medisch specialistische revalidatie. In deze editie leest u hoe de ochtendtherapie bij De Hoogstraat zelfzorg stimuleert. Op blote voeten naar de douche, eerst aankleden of juist in je badjas gaan ontbijten: alles is therapie. Verder vertelt Hoogstraat-bewegingswetenschapper Joep Janssen in deze editie hoe de hololens nu gebruikt wordt als therapie bij kinderen en jongeren met hersenletsel. [...] » Lees verder

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

Wat een topprestatie! René liep voor De Hoogstraat!

19-03-2018

In de bittere kou zette René van Gils op zondag 18 maart een topprestatie neer. Samen met een aantal vrienden liep hij de halve marathon van Utrecht Science Park Marathon. Hij was extra gemotiveerd deze uit te lopen omdat hij rende voor een goed doel, namelijk De Hoogstraat Revalidatie. [...] » Lees verder

Promotie Maremka Zwinkels

Promotie Maremka Zwinkels

15-03-2018

Op 12 april zal Maremka Zwinkels haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Utrecht [...] » Lees verder

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

Scholing neurorevalidatie voor verpleegkundigen en verzorgenden

08-03-2018

Werk je als verpleegkundige of verzorgende met mensen met een CVA? Dan kan je tijdens de geaccrediteerde scholing je kennis vergroten over neurorevalidatie. De Hoogstraat Revalidatie organiseert een vierdaagse ketenbrede scholing waar verschillende onderwerpen aan bod komen.
  [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-03-2018

  Informatieve contactdag voor mensen met een hoge dwarslaesie

  11:00-16:30
  » Lees meer
 • 14-04-2018

  Paralympische Talentherkenningsmiddag, NOC*NSF, Papendal, Arnhem (12-35jr)

  14:00-17:00
  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief