De Hoogstraat
Steun ons!
 
BLOG Brianwave: Wat is uw taak hier eigenlijk? BLOG Brianwave: Wat is uw taak hier eigenlijk?

Anne Visser-Meily over haar baan als hoogleraar revalidatiegeneeskunde.

“Wat is úw taak hier eigenlijk?” vroeg de co-assistent. We zaten samen te werken aan een grote tafel in het W gebouw van het UMC Utrecht. Hij was de klinische consulten aan het voorbereiden in het elektronisch patiënten dossier en ik las een concept artikel van een van de promovendi.
Wat doet u eigenlijk als hoogleraar? Die vraag wordt mij vooral gesteld binnen mijn eigen sociale netwerk; door de buren, vriendinnen en mijn dochter.

Definitie
In de nationale beroepengids staat: Een hoogleraar heeft een aanstelling (leerstoel) bij een Universiteit op basis van een specialisatie. De hoogleraar is binnen het onderzoeksgebied verantwoordelijk voor de voortgang en vormgeving van het onderzoek. Daarbij vormt hij het beleid en stuurt hij medewerkers, docenten, promovendi en studenten aan. Daarnaast heeft de hoogleraar een bepaalde lestaak. Hij verzorgt colleges aan studenten van alle niveaus. Uiteraard zijn er dan ook nog de vergadertaken die de hoogleraar tijd kosten.

Gevarieerde managementbaan
Deze beschrijving klopt heel goed. Aansturen, verantwoordelijk zijn, vergaderen. Het is voor een groot deel een managementbaan. Ik geef leiding aan de 6 senioren van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, samenwerkingsverband tussen het UMC Utrecht en De Hoogstraat. De senioren begeleiden weer 22 promovendi. Ik probeer de bruggen te leggen tussen de academische wereld (UMCU, WKZ, UU) en De Hoogstraat. Het is een hele gevarieerde en dynamische baan. Ik overleg met jonge studenten en zeer ervaren collegae hoogleraren, met revalidatiemedewerkers maar ook met experimenteel neuropsychologen. Ik denk na over innovatie in de kinderrevalidatie maar ook over de consequenties van de resultaten in het dwarslaesie-onderzoek.
Lezen en overleggen. Misschien zijn dat wel mijn belangrijkste activiteiten. Beide activiteiten kosten heel veel tijd, vaak ook veel mentale inspanning en ze zijn weinig zichtbaar. Merkbaar wel, want mijn agenda staat helemaal vol.

En de patiënt?
En de patiënt dan? Maakt u zich geen zorgen! Ik ben ook gewoon een van de revalidatieartsen in het UMC Utrecht en Medisch Hoofd. Patiëntenzorg is nog steeds de grote leverancier van energie en verbeteren van de zorg is mijn grootste drijfveer. Onderzoek en innovatie zijn daarvoor essentieel. Zorgveranderingen moeten we inzetten als bewezen (gemeten) is dat een andere manier van zorg beter is. Daarom is meten, uitproberen, experimenteren en onderzoeken nodig. Of heeft u hier andere ideeën over? Laat het mij dan weten.

Anne, juli 2015
j.m.a.visser-meily@umcutrecht.nl


laatste nieuws

Informatiemarkt NAH | 29 oktober

Informatiemarkt NAH | 29 oktober

21-09-2018

Heb je niet-aangeboren hersenletsel #NAH en heb je vragen over bijvoorbeeld wonen, werken of mantelzorg? Dan ben je van harte welkom op de informatiemarkt maandagavond 29 oktober 19-21. [...] » Lees verder

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

25 uur op de fiets voor De Hoogstraat

19-09-2018

Afgelopen zaterdag klonk om 12.00 het startschot voor de bijna 50 fietsers die de uitdaging aangingen: 25 uur fietsen voor De Hoogstraat. [...] » Lees verder

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

Toegankelijk Uiteten Utrecht | vrijdag 5 oktober

11-09-2018

Restaurants in Utrecht laten hun toegankelijkheid en gastvrijheid voor mensen met een handicap zien op vrijdag 5 oktober 2018 tijdens de nationale ‘Week van de toegankelijkheid’. [...] » Lees verder

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

De Hoogstraat Revalidatie en NT-e introduceren nieuwe behandelmethode voor spasticiteit bij kinderen

10-09-2018

De Hoogstraat Revalidatie en het Opleidingscentrum NT-e introduceren een nieuwe behandelmethode bij spasticiteit: Extracorporale Shock Wave Therapie (ESWT). [...] » Lees verder

» meer nieuwsberichten

Agenda

 • 24-09-2018

  Open Avond: Dospovo Volksdansvereniging, Gymzaal, De Hoogstraat, Bring a Friend!

  19:30-22:15
  » Lees meer
 • 06-10-2018

  Special Obstacle Run, Down Under Recreatie, Nieuwegein

  13:00-18:00
  » Lees meer
 • 07-11-2018

  NJK Boccia 2018, t/m 20 jr, MBO College, Hilversum

  » Lees meer
 • 13-11-2018

  Symposium Thuis in Dwarslaesiezorg

  16:30-21:00
  » Lees meer
 • 22-11-2018

  NVDG Basiscursus Dwarslaesie

  » Lees meer
» meer agenda

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief